Kip in de oven
 
            Clara ten Houte de Lange
Deze week schrijf ik vanuit mijn vakantieadres in Frankrijk. Daar is koken altijd extra leuk, vooral omdat je het eten van zo dichtbij kunt halen. Bij de ene buurman, die schapen houdt, koop ik vaak lamsvlees. Maar daar is het nu nog iets te vroeg in het jaar voor. De andere buurman, waar ik in tien minuten over een hobbelig karrenspoor naar toe loop, heeft sinds een paar jaar 'label rouge' kippen rondscharrelen. Deze boerenscharrelkippen leven in een ruime schuur en hebben buiten echt een zee van ruimte om te scharrelen en te pikken. Als ik langs loop, komen ze me met z'n allen nieuwsgierig bekijken. Geen beter leven dan een goed leven. Een geslachte en panklare kip moet ik wel een dag van tevoren bestellen. Maar dan ligt er ook een flinke kip van zeker 2½ kilo op me te wachten. Op z'n Frans met de kop er nog aan, om te bewijzen dat het echt een kip is. Eenmaal thuis gaan we aan de slag. Meestal schuiven we de kip in zijn geheel in de oven, maar deze is zo groot dat we er voor kiezen om hem eerst in stukken te verdelen. Terwijl mijn man de kip met een scherp mes tussen de botten en gewrichten door in handige stukken hakt, haal ik verse rozemarijn, salie, tijm en laurier uit de tuin en maak de groenten schoon. Ik hak drie grote tenen knoflook fijn, snijd twee grote uien in partjes en zeker 600 gram tomaten in stukken. Voor een fris accent snijd ik ook een biologische citroen in stukjes. De stukken kip passen maar net in mijn grootste braadslede, waarin ik eerst een flinke scheut olijfolie heb geschonken. De ui, knoflook, kruiden, tomaten en citroen verdeel ik met 100 gram gemengde olijven tussen de stukken kip. Hierover strooi ik wat zout en versgemalen peper en schenk er tot slot nog een flinke scheut witte wijn en wat olijfolie over. In twintig minuten staat de braadslede in de oven, die ik pas dan inschakel op zo'n 175 °C zodat de oven en de kip tegelijkertijd langzaam op temperatuur komen. Na anderhalf tot twee uur komt er een heerlijke geur uit de oven en is de braadslede gevuld met malse stukken kip in een lekkere saus. Om te voorkomen dat de stukken kip te droog worden, kun je ze af en toe draaien. Met de kip in de oven verwerken we de kippenlever - die er nog ouderwets bijzat - tot een spread voor bij de borrel. Hiervoor bakken we de stukken kippenlever met een gesnipperd uitje in boter, voegen een scheutje slagroom toe en pureren alles met wat zout en peper in de blender. Na een uurtje opstijven in de koelkast krijg je zo een prachtige spread. Heerlijk op een toastje of versgeroosterde sneetjes stokbrood met kappertjes of plakjes augurk. En dan wordt het tijd voor de kip. Met bulgur en een gemengde salade weer een onweerstaanbare maaltijd!Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2012
- 
                
                    Lichte hapjesIn de laatste weken van het jaar lijkt het wel of de versnelling een paar tandjes hoger staat. Iedere keer weer neem ik me voor vooral relaxt de kerst in te gaan en te genieten van elkaar en van het lekkere eten. En elk jaar kom ik die laatste... lees verder 
- 
                
                    Groot vleesEn dan is het opeens toch de een na laatste week van het jaar. Hoog tijd om eens over het kerstmenu te gaan nadenken. Ik heb me voorgenomen dit jaar niet te ingewikkeld te doen en vooral te gaan genieten van een relaxte kerst... lees verder 
- 
                
                    Appeltjes uit de ovenDecember is altijd een rare maand. Sinterklaas is nog niet vertrokken of de kerst kondigt zich al aan. Ik ben nog niet zo ver, ik heb minstens een week nodig om om te schakelen. Maar nu met die sneeuw begint het wel te kriebelen... lees verder 
- 
                
                    PakjesavondHet eten komt op vijf december vaak op de tweede plaats. Er moeten nog surprises worden afgemaakt, een laatste gedicht geschreven en natuurlijk moeten er op het laatste moment nog enkele cadeautjes worden gekocht. Er is dus... lees verder 
- 
                
                    SpeculaastaartOngelofelijk hoe snel het jaar al weer naar zijn einde loopt. Vanaf het moment dat Sinterklaas in zijn stoomboot arriveert is het gedaan met de rust en moeten we ons door de feestdagen heen zien te laveren. Met om te beginnen... lees verder 
- 
                
                    Boerenkoolchips - vervolgHet is niet mijn stijl om over iets te blijven doorzeuren, maar dit keer wil ik toch echt nog even terugkomen op de boerenkoolchips van vorige week. Want na de teleurstelling van mijn experimenten, ben ik vol goede moed opnieuw aan... lees verder 
- 
                
                    BoerenkoolchipsZoals vorige week beloofd, deze keer meer over boerenkoolchips of op z'n Amerikaans 'Kale Crisps'. De culinaire trend - of hype? - nu in New York en omstreken. Al hebben ze daar op dit moment waarschijnlijk wel wat anders aan hun hoofd. Maar een half jaar... lees verder 
- 
                
                    Hippe groentenGroenten zijn in een paar jaar tijd van ondergeschoven kindje opeens helemaal hip. Zelfs in restaurants spelen groenten nu al vaak een hoofdrol. De grote stukken vlees maken langzamerhand plaats voor kleurige en... lees verder 
- 
                
                    HerfstHerfst in de Périgord is voor mij een culinair feestje. Zo hoorden we aan zoemende wespen, nog voor we het zagen, dat de vijgenboom bij de buren vol hing met heerlijk rijpe vijgen. Goed voor een week lang genieten van verse vijgen... lees verder 
- 
                
                    Runderstoofpot uit de ovenIk kook maar zelden wat ik van tevoren bedacht heb, ook als ik heel gestructureerd met een vast omlijnd plan en een doordacht boodschappenlijstje keurig koop wat er op dat lijstje staat. Als de ingrediënten eenmaal op mijn aanrecht... lees verder 
- 
                
                    StoofpeertjesTerwijl ik deze column schrijf, staat er op mijn fornuis een grote pan stoofpeertjes te pruttelen en dringt er een heerlijk zoete geur mijn neus binnen. Pure nostalgie! Mijn gedachten dwalen naar de keuken van mijn oma, die in de herfst... lees verder 
- 
                
                    PaddenstoelensoepHet is echt herfst, het ene moment stroomt het van de regen en waait het, het andere moment is het stralend herfstweer. Tijd voor een lange boswandeling en genieten van de prachtige kleuren en hier en daar al een eenzame... lees verder 
- 
                
                    AppeltijdZaterdag was ik even op onze Streekmarkt, die vanwege 'De Week van de Smaak' extra druk was. Dit jaar is Amersfoort, waar ik woon, 'Hoofdstad van de Smaak' en dat betekent een week lang veel aandacht voor goed en lekker eten... lees verder 
- 
                
                    Gevulde pompoenVorige week deed de zomer al een stap achteruit en nu is het daadwerkelijk herfst. Geen straf, want ondanks het vaak minder mooie weer heeft de herfst culinair gezien veel te bieden. Een schat aan fruit en groenten, paddenstoelen... lees verder 
- 
                
                    QuinoaNa pasta, rijst, couscous en bulgur zie je nu ook steeds vaker quinoa. Al is quinoa wel een geval apart. Je eet en bereidt de piepkleine platte korreltjes op dezelfde manier als rijst en couscous. En toch is quinoa een heel ander product... lees verder 
- 
                
                    Kies voor smaakDat was me het weekje wel met al die debatten. De lijsttrekkers stonden elkaar elke avond weer tot de tanden toe bewapend zenuwachtig grijnzend vanachter hun kleine tafeltjes af te troeven. Wat een verspilde moeite. Waarom heeft... lees verder 
- 
                
                    MaïskolvenVaak bieden de gekste momenten inspiratie voor een column. Zoals vorig weekend, toen ik met vriendinnen tijdens een wandeling opeens door een smal uitgehakt pad in een maïsveld liep. De metershoge maïsplanten omsloten ons fier... lees verder 
- 
                
                    SnijbonenAl jaren probeer ik naast sperziebonen ook snijbonen te telen in eigen tuin. Met als resultaat een flinke oogst sperziebonen en maar een of hooguit twee snijbonen. Daar begin je niet veel mee. Maar dit jaar heb ik meer geluk en hebben we... lees verder 
- 
                
                    CourgettesEen nadeel van op vakantie gaan, is dat bij thuiskomst je groentetuin een heel eigen leven is gaan leiden. Zeker met dat groeizame weer van deze zomer. De tomaten-, courgette-, pompoen- en verschillende bonenplanten groeiden... lees verder 
- 
                
                    SleedoornbessenjamIn de tuin waar wij nu zijn staan een paar prachtige sleedoornstruiken, die helemaal vol hangen met prachtige paarsblauwe bessen. Je ziet deze struik ook in Nederland veel langs bosranden en weilanden, maar weinig mensen... lees verder 
- 
                
                    Vakantie koken: stoofpottenKoken is voor mij meer dan alleen lekker eten op tafel zetten. Koken is ook pure ontspanning. Vandaar dat ik het zelfs in de vakantie heerlijk vind om met eten bezig te zijn. Een vakantiedag voor mij kan volledig door eten in beslag... lees verder 
- 
                
                    Vakantie koken: zarzuela de pescadoOver een eenpansgerecht voor op de camping in Spanje moest ik wat langer nadenken. Paella bereiden kun je beter aan de Spanjaarden zelf over laten. 'Andar de paella' - paella eten - is in Valencia een feestelijke gebeurtenis... lees verder 
- 
                
                    Vakantie koken: risottoAls we gaan kamperen, doen we het ook goed. Het liefst op een rustige boerencamping. In zo'n klein koepeltentje met alleen het hoognodige mee. Om te koken alleen een klein gaspitje, een goede pan en een minimum aan keuken... lees verder 
- 
                
                    Vakantie koken: Provençaalse vissoepEn dan is het opeens alweer vakantietijd. Om mij heen worden auto's gepakt en caravans in orde gemaakt voor de grote uittocht naar het zuiden. Want daar is het lekker warm! Heerlijk twee of drie weken genieten van zon, zee en strand... lees verder 
- 
                
                    SlaDe sla in mijn tuin doet het dit jaar wonderbaarlijk goed. De piepkleine plantjes die ik in mei in de grond heb gezet zijn uitgegroeid tot prachtig grote kroppen. Zonder dat zoals voorgaande jaren de slakken zich er te goed aan deden of dat... lees verder 
- 
                
                    Puntpaprika'sOndanks - of misschien juist dankzij - de vele regen floreert mijn groentetuin dit jaar. Vooral de courgettes, slaplanten en rucola doen het goed, maar ik heb ook al twee groene puntpaprika's geplukt. Misschien... lees verder 
- 
                
                    OlijfolieOlijven horen voor ons net als tomaten, aubergines en paprika's bij de zomer. En toch zijn olijven - net als appels en peren - echt herfstvruchtjes. Alle olijven beginnen groen en kleuren in oktober/november naar bruin of paars en... lees verder 
- 
                
                    Koude soepVoor ons is soep vaak een warme opkikker. In warme landen zien ze dat anders. Daar eten ze soep juist vaak koud. Als frisse opkikker zeg maar, om de warmte te kunnen weerstaan. En ook hier zie je in de zomer steeds vaker koude... lees verder 
- 
                
                    VenkelSommige groenten inspireren meer dan anderen. Bij het zien van venkel zie ik meteen beelden van heerlijk zomerse gerechten voorbij flitsen, ik ben echt gek op venkel. Venkel is een plant uit de familie der schermbloemigen met een... lees verder 
- 
                
                    Frambozen voor licht comfort foodAardbeien luiden in mei het roodfruitseizoen in, maar nu in juni wordt het tijd voor frambozen! Voor mij 'comfort food' bij uitstek. Alleen al het zien van deze tere en prachtig rozerode vruchtjes maakt me gelukkig. En dan de smaak... lees verder 
- 
                
                    Fruitige ontbijtjesNa regen komt zonneschijn! Dat mooie weer opeens is even schakelen, maar ik zit meteen in mijn zomermodus met lekkere salades of koude soepjes bij de lunch en fruitige ontbijtjes. Ik ben niet zo'n ontbijtmens, maar al dat fleurige... lees verder 
- 
                
                    ScholfiletIk las ergens het bericht dat vorige week het eerste kistje schol geveild is. In de eerste maanden van het jaar wordt er vanwege de paaitijd nauwelijks nog op schol gevist. Zo kunnen de vissen zich ongehinderd voortplanten... lees verder 
- 
                
                    AspergesMei is de aspergemaand. Niet alleen in Nederland, maar ook in Frankrijk. En gek genoeg zijn ze daar even trots op hun Franse asperges van eigen bodem, als wij op onze Hollandse asperges. Op de markt waar ik een paar dagen... lees verder 
- 
                
                    ScheermessenVorige week was ik druk bezig met een culinaire productie over onder andere scheermessen, of mesheften zoals ze hier wat officiëler heten. Er borrelden meteen herinneringen bij me op over zondagse strandwandelingen... lees verder 
- 
                
                    RabarbercrumbleOndanks de kou van de afgelopen weken staat mijn rabarberplant er al fris en vrolijk bij. Ik kan deze week mijn eerste maaltje rabarber wel oogsten voor heerlijke rabarbercrumble. Ook bij de groentewinkel is al rabarber van de volle grond... lees verder 
- 
                
                    Verse mierikswortelMet de opkomst van de Nordic Cuisine komen er ook weer andere ingrediënten op je pad. Mierikswortel bijvoorbeeld. Tot voor kort alleen geraspt te koop in kleine potjes, maar nu toch ook steeds vaker vers. Ik heb... lees verder 
- 
                
                    Nordic koken in IJslandNet terug uit New York borrel ik over van culinaire inspiratie. Ik was daar voor een culinair congres en heb in een kort tijdsbestek veel heel bijzondere mensen, meningen en gedachten voorbij zien en horen komen. Vooral de workshop... lees verder 
- 
                
                    Kip in de ovenDeze week schrijf ik vanuit mijn vakantieadres in Frankrijk. Daar is koken altijd extra leuk, vooral omdat je het eten van zo dichtbij kunt halen. Bij de ene buurman, die schapen houdt, koop ik vaak lamsvlees. Maar daar is het nu nog iets... lees verder 
- 
                
                    PaastaartKomend weekend is het alweer Pasen. Voor ons de gelegenheid om met de familie te brunchen. Genieten van lekkere hapjes met ei en daarna heerlijk relaxt bijkletsen met koffie en taart. Zelf taart bakken is de trend van dit... lees verder 
- 
                
                    Verse bagelsZo tegen Pasen krijg ik de lentekriebels. Tijd voor een ouderwetse grote schoonmaak. Met ramen en deuren tegen elkaar open ben ik dan dagenlang aan het poetsen. Tegelijkertijd ruim ik ook mijn hoofd op. Leg gedachten... lees verder 
- 
                
                    Scharrelkip uit de ovenDeze week wordt het echt lente! En het weer is er naar, zonnig en best wel warm. Lekker om de tuin weer op orde te brengen en te beginnen met het groenteplan voor de komende zomer. Als ik zo bezig ben, scharrelen onze... lees verder 
- 
                
                    Wraps met raapsteeltjes en eiersaladeHet wordt nu toch wel echt lente, elke week wordt het net iets warmer. En vorige week zag ik alweer de eerste bosjes raapstelen in de winkel liggen. De enige echte lentegroente die je al vroeg in het voorjaar kunt kopen. Tot een paar jaar... lees verder 
- 
                
                    Hartige groentetaartVorige week op 1 maart is de meteorologische lente begonnen en je merkt duidelijk dat ook de echte lente in aantocht is. Het is alweer veel langer licht en 's morgens word ik gewekt door het gefluit van vogels. Maar echt groen wil het... lees verder 
- 
                
                    GroentesouffléCarnaval is voorbij, de vastentijd begonnen. Vanaf Aswoensdag veertig dagen vasten tot aan Pasen. Dit vasten was de laatste decennia vrijwel geheel naar de achtergrond verdwenen, maar nu hoor je weer meer en meer mensen... lees verder 
- 
                
                    Koken met bierHet wordt een weinig culinaire week. Een groot deel van Nederland is vertrokken richting de wintersportgebieden of richting de zon en het zuiden van het land is in de ban van carnaval. Van oorsprong een feest van vooral veel... lees verder 
- 
                
                    Zuurkoolsoep'T kan vriezen, 't kan dooien. Geen Elfstedentocht, maar wel een week met heerlijk vriesweer. Iedereen die het ijs op wilde heeft vorige week zijn hart op kunnen halen. Nu is de ijspret voorbij, maar de winter nog niet... lees verder 
- 
                
                    Ouderwetse kruidkoekWie had dat nu kunnen denken? Dat we in een week tijd van bijna lente officieel in een koudegolf terecht zouden komen, met alle dagen prachtig vriezend weer en nachten met wel vijftien graden vorst. En ook de komende week... lees verder 
- 
                
                    SpruitjesstamppotJippie, het wordt toch nog winter! Zoals het er nu naar uitziet, komt de temperatuur deze week niet boven het vriespunt uit en gaat het 's nachts zelfs flink vriezen. Dus wie weet, kunnen aan het eind van de week de... lees verder 
- 
                
                    KnolselderijHet wil dit jaar niet zo met de winter. En als het buiten niet koud en guur is, heb ik ook geen zin stevige stamppot of andere zware wintergerechten. Dan ga ik toch liever voor wat lichtere kost. Van alle wintergroenten is vooral knolselderij geschikt voor wat... lees verder 
- 
                
                    WinterwortelJanuari staat voor mijn gevoel culinair een beetje stil. De eerste weken staan nog in het teken van lijnen en gezond eten, maar daarna ontstaat er een soort vacuüm. Dan raken we met z'n allen culinair gezien in een soort winterdipje... lees verder 
- 
                
                    GrapefruitEen nieuwe jaar, een nieuw begin. De eerste week was het nog even wennen en afkicken van de feestdagen. Maar deze week ga ik weer eens aan mijn gezondheid werken. Normaal eet ik redelijk gezond, maar zo tegen de kerst... lees verder 
- 
                
                    Hollandse winterkost2012 begint wel heel abrupt, zonder extra dagje vrij. Met kinderen in huis heb je misschien nog een week respijt, maar voor alle anderen begint het gewone leven gewoon weer op maandag 2 januari. Misschien wel kenmerkend voor het komende jaar... lees verder 
 
              Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.