Patates frites

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1½ kg grote vastkokende aardappelen
  • olie of vloeibaar frituurvet

Bereiden

Schil de aardappelen en snijd ze met een fritessnijder in dunne reepjes. Of snijd de aardappelen in de lengte in plakken van ca. 1 cm dik en snijd deze plakken in de lengte in reepjes van ca. 1 cm dik. Spoel de aardappelreepjes in een zeef onder stromend water af, laat ze goed uit lekken en dep ze heel goed droog met keukenpapier.

Verhit de olie of het frituurvet in de elektrische frituurpan voor 150 °C. Leg een kwart van de aardappelreepjes in het frituurmandje en laat dit in de hete olie zakken. Bak de frites in ca. 5 minuten gaar, niet bruin. Laat de frites op een dikke laag keukenpapier (op een krant) uitlekken. Bak de rest van de aardappelreepjes op dezelfde manier voor. Laat de voorgebakken frites helemaal afkoelen.

Bak de frites vlak voor het opdienen af. Verhit de olie of het frituurvet op 180 °C. Leg een kwart van de voorgebakken frites weer in het mandje en laat dit in de hete olie zakken. Bak de frites in ca. 3-4 minuten goudbruin en knapperig. Laat de frites in een vergiet bekleed met keukenpapier uitlekken. Bak de rest van de frites op dezelfde manier af.

Doe de frites in een schaal en strooi er zout over. Serveer de frites meteen met tomatenketchup, mayonaise of fritessaus of pindasaus.

Extra benodigd

Frituurpan

Variatietip

Parijse frietjes: Parijse frites zijn lang en heel dun, snijd de aardappelen in staafjes van ca. ¾ cm dik. Vlaamse frites: Vlaamse frites of oma's frites zijn juist lekker dik. Snijd de aardappelen in de lengte in plakken van 2 cm en snijd deze in dikke repen. Country frites: deze frites hoef je niet te schillen. De knapperige gefrituurde schil geeft de frites een lekker pittige smaak. Boen de aardappelen goed schoon onder stromend water en snijd wel de pitjes weg. Snijd de aardappelen net als voor Vlaamse frites in dikke repen van ca. 2 cm dik. Strooi er Mexicaanse kruiden of cajunkruiden over.

Blancheren

Je kunt de aardappelreepjes ook gaar maken door ze te blancheren in plaats van voor te bakken. Dit scheelt weer in het vetgehalte. Blancheren kan op twee manieren: in een pan met ruim kokend water of in de magnetron. De blancheertijd in ruim kokend water in ca. 5 minuten. Reken in de magnetron op ca. 4 minuten per 500 g aardappel op vol vermogen. Laat de gare aardappelreepjes heel goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.

Bron

Het recept 'Patates frites' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Patat & friet recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!