Rösti recepten

Zie ook

Rösti

Rösti

Zwitsers gerecht van in de schil gekookte, vervolgens geraspte en daarna tot platte, goudgele koeken gebakken aardappelen. In de oorspronkelijk uit Bern afkomstige rösti worden traditioneel gebakken spekblokjes en gesnipperde ui verwerkt.

Rösti tip

Hoe voorkom je dat een rösti halverwege het bakken uit elkaar valt? Het geheim: halfgare aardappelen! Kook voor vier personen zo'n 600-800 g schoongeboende aardappelen - ongeschild dus - niet langer dan 10 minuten in een pan met ruim kokend water met wat zout. Giet ze af en trek met een puntig mesje de schil van de nog hete aardappelen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker dit gaat. Dan laat je de aardappelen afkoelen en rasp je ze op een grove rasp. De aardappelslierten zijn - omdat ze nog niet gaar zijn - erg plakkerig en dat is precies de bedoeling. ¹)

Rösti recept op Zwitserse wijze

Boen 1 kg aardappelen in de schil met een harde borstel schoon onder koud water. Schil ze nog niet. Snijd de pitten, eventuele uitlopers en lelijke plekken weg. Doe de aardappelen in een pan met ca. 200 ml koud water, leg het deksel op de pan en breng ze snel aan de kook. Temper het vuur en laat de aardappelen in 20-25 minuten gaar koken. Controleer de gaarheid door met de punt van een mesje of met een vork in de aardappelen te prikken. Leg het deksel schuin op de pan en giet de aardappelen af boven de gootsteen. Laat de gare aardappelen nog even in de hete pan zonder deksel op het vuur staan om ze droog te laten stomen. Prik de aardappelen aan een vork en trek met de punt van een mesje de schillen eraf. Snijd ze in dunne schijfjes en vervolgens in reepjes. Verwarm 25 ml olie in een koekenpan en bak hierin, onder voortdurend omscheppen, de aardappelreepjes met wat zout en peper, 2 fijngesnipperde uien, 150 g fijngesnipperd ontbijtspek en 150 g geraspte kaas. Druk als de aardappelreepjes mooi bruin zijn het geheel met een pannenkoekmes tot een platte koek in de pan. Maak in het midden van de aardappelkoek een kuiltje en schenk hierin 25 ml olie en een scheutje melk. Laat de rösti nog 5 minuten op een laag vuur bakken. Schud de platte koek los, zodat hij niet aan de koekenpan vast komt te zitten. Stort hem vervolgens omgekeerd op een platte ronde schaal, zodat de bruine kant boven komt te liggen. ²)

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | Redactie ¹) | 'Margriet kookboek' ²) ]

[ Beeld: zkruger | Shutterstock.com ]