Zoete-aardappeltaart

  • 1 taart
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 350 g bloem, gezeefd
  • 16 g bakpoeder
  • rasp van 2 limoenen
  • 350 g witte basterdsuiker
  • 2½ ei, geklutst
  • 450 g boter + extra om in te vetten
  • 900 g zoete aardappelen, geschild en in stukken
  • 175 ml (amandel)melk
  • 2 eieren
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels vanille-aroma

Bereiden

Kneed in een ruime kom de bloem, het bakpoeder, limoenrasp, ¼ theelepel zout, 175 g basterdsuiker, ½ ei en 250 g boter tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bol, dek af met plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm intussen de oven voor tot 180 °C. Rooster de zoete aardappelen in een ovenschaal of op de bakplaat ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn.

Vet de bakvorm (of springvorm) in met boter. Kneed het deeg kort door, rol het uit tot een lap van ongeveer ½ cm dik en bekleedt er de springvorm mee.

Neem de zoete aardappel uit de oven en laat even afkoelen. Breng de temperatuur van de oven terug naar 160 °C.

Meng de zoete aardappel met 175 g basterdsuiker, 200 g boter, de amandelmelk, 2 eieren, de speculaaskruiden en het vanille-aroma. Stamp de vulling met de pureestamper tot een homogene massa.

Verdeel de zoete-aardappelvulling over de bakvorm. Bak de zoete-aardappeltaart ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

Extra benodigd

Plasticfolie, bakvorm (lengte 24 cm)

Opmerking

'Je kunt lachen, maar ik kwam dus op het idee voor deze zoete-aardappeltaart toen ik in de bioscoop zat bij 'I, Robot'. Daarin bakt de 'film-oma' van Will Smith een sweet potato pie en ik zweer het je, ik kreeg gelijk honger. Dit is mijn versie, met lekker dik deeg en een zoete, kruidige vulling.' - London Loy

Kookboek

Het recept 'Zoete-aardappeltaart' is afkomstig uit het kookboek...

Mijn recepten

London Loy

'Mijn recepten' - van de Bijlmer tot aan Paramaribo van chef-kok London Loy (1974) zindert van de liefde voor koken en eten. Met oog voor traditie en trots als hoofdingrediënt creëert London recepten waarbij Surinaamse, Aziatische en Nederlandse smaken... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Stacii Samidin

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • MariettaDe stukjes zoete aardappel droogden wat uit toen ik ze roosterde. Misschien afgedekt beter. De baktijd van de taart was te kort, de vulling was nog vloeibaar. Met 20 min op 180 gr verlengd. Ook wat citroensap aan de vulling toegevoegd voor wat meer frisheid. Walnoten eraan toevoegen zou misschien lekker zijn.

    reageren