Boterkoek recepten

Boterkoek

Boterkoek

Boterkoek, een van de puurste en simpelste Hollandse traktaties, is in ruime mate verkrijgbaar bij de bakker of supermarkt, maar die kunnen niet tippen aan een zelfgemaakt exemplaar. Met de toevoeging van noten of kokos, geef je er een extra dimensie aan. Stemgember, vroeger veel gebruikt in de joodse gemeenschap, lijkt uit de mode te zijn geraakt, maar is een echte aanrader. Voeg wel steeds slechts een van de opties toe, anders krijg je een verwarde mengelmoes van smaken. En let wel op: hij heet niet voor niets 'boterkoek'. Roomboter is de belangrijkste ingrediënt, dus peins er niet eens over om margarine te gebruiken. Het deeg moet wel een nacht rusten voor het beste resultaat.

Boterkoek recept

Beboter een boterkoekvorm met een middellijn van 24-26 centimeter. Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Zeef 250 g bloem en 125 g witte basterdsuiker in een kom. Voeg 225 g koude harde boter, een mespunt zout en 1-2 zakjes vanillesuiker toe. Snijd de boter met twee messen in kleine blokjes en kneed er met een koele hand een samenhangend deeg van. (Het deeg moet koud blijven. Wanneer het te lang met warme handen is gekneed bestaat de kans dat het deeg tijdens het bakken te klef wordt.) Druk het deeg gelijkmatig in de vorm. Bestrijk de bovenkant met 1 losgeklopt ei en teken met de botte kant van een mes ruiten in het deeg. Plaats de vorm op het oven rooster iets onder het midden in de voorverwarmde oven en bak de boterkoek in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin. Laat de boterkoek in de vorm vrijwel geheel afkoelen alvorens de vorm te verwijderen.

Boterkoekvorm

Er zijn speciale boterkoekvormen in de handel van blank metaal met een lage, gladde rand en met een mesje op de bodem om het iets afgekoelde gebak gemakkelijk los te kunnen maken. Er zijn ook boterkoekvormen met gekartelde rand zonder mesje verkrijgbaar en vormen met een teflonlaag.

[ Bron: 'Wannée kookboek' ]

[ Beeld: Justyna Pankowska | Shutterstock.com ]