Hemelse triple kokoscake

  • 1 cake
  • 70 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de kokoscake
  • 160 g patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 35 g kokosrasp
  • 45 g boter, op kamertemperatuur
  • 45 g kokosolie
  • 115 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 60 g eiwit
  • 140 g kokosmelk
  • zonnebloemolie, om in te vetten
  • voor de roomkaastopping
  • 60 g boter, op kamertemperatuur
  • 100 g roomkaas, op kamertemperatuur
  • 320 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 30-50 g kokosrasp

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C elektrisch of 160 °C hetelucht.

Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Laat de kokosolie in een pannetje smelten. (Kies kokosolie met kokosgeur, voor een extra kokosbeleving.)

Meng voor de kokoscake de patentbloem, het bakpoeder, 1/3 theelepel fijnzout en de kokosrasp in een kom.

Klop in een grote kom de boter, kokosolie, suiker en het vanille-extract in enkele minuten tot een licht en luchtig mengsel. Voeg het eiwit in delen toe en klop alles tussendoor steeds goed door elkaar.

Spatel een deel van het bloemmengsel door de natte ingrediënten en voeg dan wat van de kokosmelk toe. Meng goed en spatel er dan weer wat bloemmengsel door. Herhaal tot de bloem en kokosmelk op zijn. Giet het beslag ten slotte in de springvorm.

Bak de cake in 50 minuten gaar. De cake is gaar als een scherp mes of satéprikker er na het insteken weer schoon en droog uit komt. Laat 15 minuten afkoelen voor je de cake uit de springvorm haalt. Draai de cake om, haal het bakpapier eraf en laat volledig afkoelen op een rooster met deze plattere (en mooiere) kant omhoog.

Klop voor de roomkaastopping de zachte boter en roomkaas in 2-3 minuten licht en luchtig. Spatel de poedersuiker, een snufje zout en vanille-extract erdoor tot alles goed gemengd is. Verdeel gelijkmatig over de afgekoelde cake en strijk glad. Bestrooi met de kokosrasp.

Extra benodigd

Springvorm (Ø 20 cm), bakpapier

Tip

Het is belangrijk voor de roomkaastopping dat de boter en roomkaas op kamertemperatuur en zacht zijn, anders is het moeilijk te mengen en wordt je topping niet glad maar korrelig. Bah! Ik vind een dikke roomkaastopping lekker bij deze cake. Als dit niet jouw 'ding' is gebruik dan de helft van de hoeveelheden.

Opmerking

Puur, wit en fluffy. Dat klinkt als een wolk, toch? En dus een passende cake voor Hemelvaart. Deze luchtige witte cake bevat een triple whammy van kokos - kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos - en de kokos is toch niet té overheersend. Bovenop ligt een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Om in de smaakwolken van de zevende hemel te komen.

Kookboek

Het recept 'Hemelse triple kokoscake' is afkomstig uit het kookboek...

Elke dag Bakdag

Jayne Jubb

In 'Elke dag Bakdag' geeft Jayne Jubb je smoesjes om iedere dag iets lekkers te bakken. Van luxe en gewone broden tot zoete taarten en cakes. 'Elke dag Bakdag' is daarom perfect voor iedereen die een excuus zoekt om te bakken... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: José van Riele

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • MariskaVolgens mij klopt de temperatuur en de baktijd niet. Ik had de oven op 180C elektrisch en na 30 min heb ik de cake eruit gehaald omdat ie bijna gaat verbranden en echt omhoog kwam die niet.

    reageren