Cake recepten

Zie ook

Cake

Cake

De hoofdingrediënten voor cakedeeg zijn bloem of cakemeel, boter, suiker en eieren. Aan het deeg kan een vulling worden toegevoegd. Door de toevoeging van eieren is cake een luchtig gebak, dat tijdens de bereiding van het deeg zijn luchtigheid verkrijgt. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn. Een goede cake bevat gelijke gewichtshoeveelheden cakemeel, boter, suiker en eieren.

Cakemix

Er zijn verschillende cakemixen in de handel, die het maken van een goedgelukte cake vergemakkelijken. Cakemeel wordt gemaakt van een zeer fijne soort patentbloem, waaraan bakpoeder is toegevoegd en meestal ook een smaakmiddel, zoals vanille of citroen. Ook zijn er cakemixen in de handel voor vanille-, citroen-, hazelnoot- en vruchtencake, en voor tulband, sachertaart, kruidkoek en amandeltaart. Cakemeel en cakemixen moeten droog, koel en donker worden bewaard.

Herstellen van mislukte cake

Cake die aan de vorm is blijven plakken kan worden hersteld door de stukjes die aan de vorm zijn blijven kleven voorzichtig uit de vorm te nemen en ze op de cake te plakken met wat jam. Bestrijk de cake vervolgens dun met jam of met chocoladeglazuur. Een ingezakte cake kan in twee lagen worden gesneden en gevuld met vruchten die op het ingezakte gedeelte hoger worden gelegd. Leg de lagen vervolgens weer op elkaar. Een cake die moeilijk uit de vorm kan worden verwijderd moet met een koude natte doek over de vorm op een taartrooster worden gelegd. Na enige tijd kan de cake meestal uit de vorm worden genomen.

Basisrecept cake

Doe 125 g zachte boter in een kom met 125 g fijne kristalsuiker en wat zout. Werk er een voor een 3 eieren door. Strooi een zakje bakpoeder in 180 g bloem. Was 250 g rozijnen, dep ze droog en roer ze met een houten lepel door de bloem. Vermeng de bloem met de boter en suiker tot een deeg en laat het 30 minuten in de koelkast rusten. Beboter een cakevorm van 23 cm lang, leg er bakpapier in en beboter ook dit. Leg het deeg erin. Verwarm de oven tot 240 °C, zet de cake erin en verlaag de temperatuur na 10 minuten tot 180 °C. Controleer na 45 minuten of de cake gaar is: een prikkertje moet er droog uitkomen. Laat het gebak tot lauw afkoelen, stort het en laat de cake op een rooster koud worden. ¹)

Christmas cake

Traditioneel gebak dat in Engeland in de hele kerstperiode wordt gegeten (niet te verwarren met de Christmas pudding, die uitsluitend bestemd is voor eerste kerstdag). De Engelse Christmas cake (er bestaan ook versies uit Ierland, Schotland en Dundee) is een grote, ronde, vrij platte taart van een soort cakebeslag met gekonfijte en gedroogde vruchten, amandelen, specerijen en cognac of andere drank. Na het bakken wordt de cake met een dun laagje abrikozenjam bedekt (soms met een dun laagje marsepein) en daarna geglazuurd met sneeuwwit eiwitglazuur, dat stevig genoeg is om daarin een golfdecoratie aan te brengen. De garnering bestaat uit gekonfijte kersjes en hulstblaadjes. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: MShev | Shutterstock.com ]