Dubbele chocoladekoekjes

  • 24 koekjes
  • 45 min
  • waardering 8,6
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 200 koude boter, in stukjes
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eierdooiers, losgeklopt
  • 1 theelepel natuurlijk vanille-extract
  • voor de vulling
  • 100 g pure chocolade, gehakt
  • 1 eetlepel suikerstroop
  • 25 g zachte boter

Voorbereiden

Zeef de bloem en het cacaopoeder in een kom. Wrijf de boter er met je vingertoppen door tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Zeef de poedersuiker erbij en roer het mengsel met een pollepel. Voeg de eierdooiers en vanille toe en blijf roeren tot zich een zacht deeg vormt.

Vorm het deeg op een met bloem bestoven oppervlak tot een blok van 4 cm hoog, 26 cm lang en 6 cm breed. Wikkel er plasticfolie om en laat het in de koelkast opstijven gedurende 30 minuten of tot het stevig is.

Bereiden

Verwarm ondertussen de oven voor tot 200 °C. Vet twee bakplaten lichtjes in.

Snijd het deeg in 40-48 plakjes van ongeveer 5 mm dik en leg ze op de bakplaten met steeds flink wat tussenruimte. Bak ze 10 minuten of tot ze stevig zijn. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten op de bakplaten liggen; doe ze vervolgens over op een rooster, waar ze verder kunnen afkoelen.

Maak ondertussen de vulling. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en plaats deze op een steelpan met zachtjes kokend water; de onderkant van de kom mag het wateroppervlak niet raken. Blijf voortdurend roeren tot de chocolade is gesmolten en haal de kom van de hittebron. Roer de suikerstroop en boter door de gesmolten chocolade tot zich een glad mengsel heeft gevormd. Laat het iets afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast, waar het 10 minuten mag opstijven of tot het mengsel smeerbaar is.

Gebruik de chocoladevulling om telkens twee afgekoelde koekjes op elkaar te plakken.

De chocoladekoekjes smaken het best op de dag dat ze zijn gemaakt. Zonder de vulling kun je ze tot 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel op een koele plaats. Je kunt ze ook invriezen in een goed afgesloten bak; dan zijn ze tot 4 weken houdbaar.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Dubbele chocoladekoekjes' is afkomstig uit het kookboek...

Van de bakker

Leanne Kitchen

Niets is zo lekker als zelfgebakken broodjes, muffins, koekjes, cakes en taarten. 'Van de bakker' is een onmisbaar boek voor iedereen die houdt van zelf bakken. Vol... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (18 stemmen)

Chocoladekoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • ElizaZeg eens, ben je wel een kok? Iedereen weet dat je eerst boter en suiker moet mengen en dan pas geklopte eierdooier en DAN PAS de meel.

    reageren

  • redactie okoko recepten@Eliza: het recept is correct. Hier worden koekjes gebakken, geen cake...

    reageren