XL Chocolate chip cookies

  • 12 XL koeken
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 240 g tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda
  • ¼ theelepel fijne zeezout
  • 95 g lichte basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 115 g roomboter, gesmolten
  • 1 ei
  • 100 g pure chocolade, grof gehakt
  • 100 g melkchocolade, grof gehakt
  • 100 g witte chocolade, grof gehakt

Bereiden

Doe de tarwebloem, het bakpoeder, de baking soda, het zeezout, de basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker in een kom en roer met je hand of een lepel goed door tot alle ingrediënten gemengd zijn.

Voeg de gesmolten roomboter en het ei toe aan het bloemmengsel en kneed tot je een bal kunt vormen van het deeg. Voeg de stukjes chocolade toe en kneed kort door.

Maak ballen van 90 g (voor XL-koeken) of 45 g (voor kleine koeken) en leg op een bord of snijplank. Zet minimaal 1 uur in de diepvries.

Verwarm de oven voor tot 175 °C (hetelucht) of 190 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de bevroren deegballen op. Houdt minimaal 5 cm ruimte tussen de ballen.

Zet de bakplaat in de oven en bak de koeken in 18-20 minuten gaar en goudbruin. De koeken zullen nog enigszins zacht zijn als ze uit de oven komen. Dit zorgt voor een heerlijk zachte binnenkant en krokante buitenkant. Bak een paar minuten langer als je niet van een zachtere binnenkant houdt. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koeken hierop minimaal 10 minuten afkoelen voor je de koeken serveert.

De koeken zijn maximaal 1 week houdbaar in een luchtdichte bak op een koele en droge plek.

Extra benodigd

Bakpapier

Tip

Je kunt van alles als vulling gebruiken, zolang je maar niet meer dan 300 g vulling toevoegt. Denk bijvoorbeeld aan 300 g stukjes Oreo met 2 eetlepels cacaopoeder of 150 g kandijkoek in combinatie met 150 g witte chocolade en 2 theelepels kaneel.

Opmerking

Als je fan bent van chocolate chip cookies, zul je absoluut dol zijn op deze XL chocolate chip cookies! Deze reusachtige koekjes zijn krokant van buiten en chewy van binnen en gevuld met drie soorten chocolade. Ze zijn perfect om te delen met vrienden en familie of om in je eentje van te genieten.

Kookboek

Het recept 'XL Chocolate chip cookies' is afkomstig uit het kookboek...

Zoets van Zeinab

Zeinab Alhashime-Bakker

In 'Zoets van Zeinab' vind je de lekkerste bakrecepten van Heel Holland Bakt-finalist Zeinab Alhashime-Bakker. Dit prachtige bakboek staat vol praktische recepten waarmee je gemakkelijk de spectaculairste taarten en andere zoete... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Chocoladekoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!