Gordon Ramsay: kleine abrikozenclafoutis

  • 6 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g geschaafde amandelen, geroosterd
  • 1 eetlepel bloem van harde tarwe (bijv. bloem van durumtarwe, of semolino; verkrijgbaar bij de Italiaanse speciaalzaak)
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 grote biologische eieren
  • 3 dooiers van biologische eieren
  • 250 ml slagroom
  • beetje boter op kamertemperatuur, om in te vetten
  • 12 middelgrote rijpe abrikozen
  • poedersuiker, om te bestuiven

Voorbereiden

Maal de amandelen zeer fijn in een koffie- of notenmolen (een keukenmachine is minder geschikt voor zo’n kleine hoeveelheid noten). Doe het amandelpoeder in een keukenmachine en meng de bloem en een snufje zout erdoor. Voeg dan de suiker, eieren, eidooiers en room toe, en meng tot er een gladde, romige massa ontstaat. Doe dit mengsel in een kan en zet hem 24 uur in de koelkast.

Bereiden

Verwarm vlak voor het serveren de oven voor op 200 °C. Vet zes lage puddingvormpjes van 10 cm doorsnee met rechte rand in met zachte boter.

Halveer de abrikozen en verwijder de pitten. Snijd elke helft doormidden en verdeel de helften over de vormpjes. Zeef er een beetje poedersuiker over. Schenk het beslag erin en bak de kleine clafoutis 12 minuten, of tot ze gerezen en iets stevig zijn.

Laat ze enkele minuten in de vormpjes afkoelen. Stort ze dan met behulp van een klein paletmes op een taartrooster. Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze warm met een bolletje ijs of een schepje crème fraîche.

Opmerking

'Dit geliefde Franse dessert wordt meestal met kersen geassocieerd, maar ik maak graag kleine versies met verse abrikozen. Deze zijn vanaf het late voorjaar in het seizoen, of je moet in februari/maart nog aan de laatste exemplaren uit Zuid-Afrika kunnen komen. Wij geven er een beetje amandelijs bij, maar de clafoutis is ook lekker als je hem gewoon bestrooit met poedersuiker en er een beetje room over schenkt of wat crème fraîche op schept. Laat het beslag bij voorkeur ruim 24 uur rusten voordat je het gebruikt.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: kleine abrikozenclafoutis' is afkomstig uit het kookboek...

Het geheim van de chef per seizoen

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay laat in 'Het geheim van de chef per seizoen' zien hoe je met de sterren van elk seizoen kan koken als een echte topchef. Zo hebben tomaten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Clafoutis recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!