Havermoutkoekjes met kokos

  • 24 koekjes
  • 30 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 150 g boter
  • 3 flinke eetlepels lichte maïssiroop
  • 170 g glutenvrij havermout
  • 85 g geraspte kokos
  • 60 g kokosschilfers
  • 115 g suiker
  • 115 g glutenvrij zelfrijzend bakmeel of 115 g glutenvrije bloem plus 1 theelepel bakpoeder en ¼ theelepel xanthaangom

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C (op gasstand 4).

Doe de boter en siroop in een kleine steelpan en smelt dit boven een zacht vuur. Doe de havermout, beide soorten kokos, suiker en bakmeel in een kom. Giet het gesmolten botermengsel over de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar met een houten lepel.

Leg 24 theelepels van het mengsel op 2 met bakpapier beklede bakplaten - met enige tussenruimte, omdat de koekjes opzwellen tijdens het bakken. (Je kunt ze ook in porties bakken, afhankelijk van de grootte van de bakplaten.)

Bak de koekjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin. Houd ze op het laatst goed in de gaten, want ze kunnen heel snel bruin worden. Laat ze afkoelen op de bakplaten.

Je kunt ze 5 dagen bewaren in een luchtdichte doos of trommel.

Extra benodigd

Bakpapier

Opmerking

Deze knapperige en smeuïge havermout-kokoskoekjes smaken heerlijk bij de thee. Ik maak ze bij voorkeur wanneer het deeg nog warm is door de hete maïssiroop, omdat de koekjes zich dan mooi dun uitspreiden en lekker knapperig worden. Als je ze minder knapperig wilt, moet je het mengsel af laten koelen en flinke hoopjes deeg op de bakplaat scheppen, want op die manier lopen de koekjes minder uit. Houd wel voor ogen dat niet iedereen met een gluten- of tarwe-intolerantie havermout kan verdragen. Er is evenwel glutenvrij havermout in de handel en dat moet je dan ook altijd gebruiken.

Kookboek

Het recept 'Havermoutkoekjes met kokos' is afkomstig uit het kookboek...

Glutenvrij bakken

Hannah Miles

In 'Glutenvrij bakken' staan alternatieven voor favoriete gerechten, zoals brownies, cheesecake, macarons en muffins. En naast deze populaire zoetigheden... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Havermoutkoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!