Zweedse kaastaart

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Scandinavisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 180 g bloem
  • 125 g koude boter
  • 1 ei
  • voor de vulling
  • 3 eieren
  • 250 ml room (27% vet)
  • 100 ml melk
  • 250 g geraspte kaas (Västerbottensost of Parmezaanse kaas)
  • voor de garnering
  • sour cream
  • löjröm
  • fijngehakte bieslook

Bereiden

Begin met het maken van het taartdeeg. Meng de bloem met de boter met een mixer. Voeg het ei toe en mix tot het samenkomt.

Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier, haal het bovenste vel papier weg en leg het deeg op de andere kant in een taartvorm met losse bodem met een diameter van 25 cm. Verwijder het andere vel bakpapier. 

Snijd het overhangende deeg weg met een mes. Zet in de koelkast en laat 30 minuten rusten.

Verhit de oven voor op 200 °C, boven- en onderwarmte. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg en bak de bodem 10-15 minuten in de oven.

Maak de vulling door de eieren, room en melk in een kom te mengen. Maak het jezelf gemakkelijk door geraspte kaas te kopen. Meng de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Giet de vulling in de taartvorm en bak 30-40 minuten in het midden van de oven, of totdat de vulling een goudbruine kleur heeft.

Serveer met sour cream, löjröm en bieslook.

Extra benodigd

Mixer, taartvorm (Ø 25 cm), bakpapier

Opmerking

Deze kaastaart gaat er eigenlijk altijd goed in, maar is vooral erg populair tijdens kräftskiva, de crayfishparties van de Zweden. Het hoofdingrediënt is Västerbottensost, een harde kaas uit het noorden van het land, vergelijkbaar met Parmezaanse kaas. Volgens de Zweden is Västerbottensost de crème de la crème onder de kazen. Het maken en bakken van de taart is zo gepiept en het is een echte nazomerklassieker.

Kookboek

Het recept 'Zweedse kaastaart' is afkomstig uit het kookboek...

Het lekkerste uit Zweden

Ingrid Hofstra

'Het lekkerste uit Zweden' is dé culinaire bucket list: als je het land wilt kennen, móét je deze gerechten maken en eten. Het boek bevat 60 recepten van zowel alom bekende Zweedse klassiekers (gehaktballetjes!) als verrassende streekgerechten... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!