Mini financiers

  • 25 stuks
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 110 g boter + extra om in te vetten
  • 80 g amandelmeel
  • 150 g poedersuiker
  • 40 g bloem
  • 4 eiwitten
  • ¼ theelepel amandelextract

Bereiden

Doe de boter in een steelpan en smelt deze. Laat de boter op middelhoog vuur al roerend verder kleuren tot een hazelnootkleurige beurre noisette. Dit duurt enkele minuten. Houd de boter goed in de gaten, het gaat snel van hazelnootkleur naar verbrand en dan kun je de boter weggooien. Giet de beurre noisette in een schaaltje en probeer de bezinksels in de pan achter te laten.

Meng het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en ¼ theelepel zout door elkaar. Roer hier de eiwitten en het amandelextract doorheen. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet kleine financier- of cupcakevormpjes in met boter.

Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak of lepel tot de helft vol met het beslag. Bak de financiers in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Extra benodigd

Siliconen of metalen financier- of cupcakevormpjes

Variatietip

Voordat de financiers de oven in gaan kun je ze nog garneren. Bestrooi ze bijvoorbeeld met amandelschaafsel of grof gehakte amandelen, pistaches, hazelnoten of pecannoten. Of leg er een framboos, braam of partje abrikoos op.

Tip

Zelf gebruik ik siliconen vormpjes van 5x3 cm en ruim 1 cm hoog. Met metalen vormpjes kan het ook, bijvoorbeeld die voor minicupcakes. Let er op dat je de vormpjes goed invet, om er zeker van te zijn dat de amandelcakejes loskomen na het bakken.

Opmerking

Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Vaak worden ze gebakken in een rechthoekige, langgerekte vorm die ergens wel iets weg heeft van een goudstaaf. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat ze deze naam hebben gekregen. Zelf vind ik de miniversie van deze amandelcakejes het lekkerst. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en vanbinnen nog heerlijk smeuïg.

Kookboek

Het recept 'Mini financiers' is afkomstig uit het kookboek...

De Bakatlas

Rutger van den Broek

In 'De Bakatlas' laat Rutger van den Broek je in meer dan 150 toegankelijke recepten zien hoe divers er over de hele gebakken wordt en hoe je dat zelf thuis kunt doen: van koekjes, taarten en cakes tot aan brood(jes) en desserts... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige bakrecepten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!