Rugelach met jam en pecannoten

  • 48 stuks
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 280 g ongebleekte witte bloem
  • 220 g koude, ongezouten boter, in blokjes
  • 220 g koude roomkaas, in blokjes
  • voor de vulling
  • 200 g basterdsuiker
  • 65 g fijngehakte geroosterde pecannoten
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 160 g goede kwaliteit abrikozenjam, of meer indien nodig
  • voor het glazuur
  • 1 ei, geklopt
  • 100 g kristalsuiker

Voorbereiden

Meng voor het deeg de bloem en boter in een foodprocessor of in de kom van een staande mixer met menghaak tot het kruimelig is. Voeg de roomkaas toe en meng het verder totdat er een bal deeg ontstaat. Stop direct en meng het geheel zeker niet te lang. Verdeel het deeg in 4 bollen en wikkel deze in vershoudfolie. Leg een paar uur of de hele nacht in de koelkast.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.

Meng voor de vulling de basterdsuiker, pecannoten en kaneel in een kleine kom. Zet opzij.

Rol elke bol deeg uit tot een cirkel van 25 cm. Bestrijk elke cirkel met ongeveer 2 eetlepels jam en besprenkel met een kwart van het basterdsuikermengsel.

Snijd elke cirkel in 12 driehoekige parten. Rol elk driehoekje op van de brede kant tot de punt. Leg ze op een bakplaat met het losse puntje omlaag.

Bestrijk elke rugelach met het geklopte ei en bestrooi met de kristalsuiker. Bak de rugelach in 20 tot 25 minuten bruin en knapperig. Je kunt ze tot 1 week bewaren in een luchtdicht bakje, of je kunt ze invriezen.

Extra benodigd

Foodprocessor of mixer, vershoudfolie, bakpapier

Opmerking

Deze sierlijke broodjes zijn een van de meest iconische Joodse delicatessen. Ze kunnen met van alles gevuld zijn, van cacao tot marmelade of noten, en van boterdeeg of gerezen deeg worden gemaakt. De enige constante factor is de vorm waarnaar de rugelach (of rogalach) is genoemd: rog betekent 'hoorn' in het Russisch en Pools.

Kookboek

Het recept 'Rugelach met jam en pecannoten' is afkomstig uit het kookboek...

De Joodse keuken

Janna Gur

De gerechten uit 'De Joodse keuken van Minsk tot Marrakech' zijn eenvoudig te bereiden met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Janna Gur is er met dit boek in... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige bakrecepten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!