Meringues met gezouten pinda's, honeycomb en chocolade

 • 6 stuks
 • 150 min
 • waardering 7,5
 • Gebak
 • Frans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 150 g scharreleiwitten (5 middelgrote eieren)
 • 300 g fijne kristalsuiker
 • 1 Crunchie-reep, fijngemalen boterbabbelaars of een beetje honeycomb, verkruimeld
 • 8 eetlepels cacao van goede kwaliteit
 • 50 g gezouten pinda's, grof gehakt

Bereiden

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 100 °C / gasstand ¼.

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Bekleed een braadslee met bakpapier, schenk de fijne kristalsuiker erin en zet hem 5 minuten in de oven tot de randen net gaan smelten. Door de suiker te verhitten lost die gemakkelijker op in de eiwitten en wordt het mengsel stabieler en glanzender.

Weeg intussen de eiwitten in de mixerkom of een mengkom die niet van plastic is. Zorg dat de kom en garde(n) vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen, zodat er kleine stabiliserende belletjes ontstaan. Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Houd het mengsel goed in de gaten en stop met kloppen voordat het er vlokkig gaat uitzien, want dan is het mengsel te lang geklopt en verliezen de proteïnen aan elasticiteit.

Als het goed is, kun je de suiker nu uit de oven halen. Verlaag de oventemperatuur naar 100 °C / gasstand ¼. Laat de ovendeur op een kier staan om het afkoelen te versnellen.

Zet de mixer weer op de hoogste stand en voeg één voor één volle eetlepels hete suiker aan de stijve eiwitten toe; zorg dat het eiwitschuim steeds weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Kleine klontjes suiker zijn niet erg, maar pas op met grotere brokken gekaramelliseerde suiker van de randen van de braadslee, die lossen moeilijk op.

Blijf als alle suiker is toegevoegd nog 5-7 minuten op de hoogste snelheid kloppen. Neem een beetje van het mengsel tussen je vingers: als het nog korrelig aanvoelt, blijf je op de hoogste stand kloppen tot alle suiker is opgelost, het mengsel glad is en de kom wat koeler aanvoelt. In dit stadium wordt het mengsel nog steeds iets dikker. Het is klaar voor gebruik als het als een mooie gladde, glanzende piek op het topje van je vinger blijft staan. Spatel voorzichtig de helft van de verkruimelde honeycomb en 1 eetlepel van de cacao erdoor.

Strooi de gezouten pinda's en de rest van de cacao en verkruimelde honeycomb op een groot bord of een grote bakplaat. Pak met behulp van 2 metalen lepels een flinke schep van het stijve meringuemengsel en rol het door de pinda’s, cacao en honeycomb, zodat het eraan blijft plakken en een lekkere crunchy buitenkant geeft. Herhaal met de rest van het meringuemengsel.

Leg de meringues op de met bakpapier beklede bakplaat en laat er genoeg ruimte tussen zodat ze nog iets kunnen uitzetten. Bak ze op 100 °C / gasstand ¼ gedurende 2 uur of tot je ze gemakkelijk van het bakpapier tilt terwijl de onderkant heel blijft.

Extra benodigd

Bakpapier

Zelfgemaakte honeycomb

Laat voor zelfgemaakte honeycomb 100 g suiker en 4 eetlepels golden syrup in een middelgrote steelpan karamelliseren. Voeg dan van het vuur af al roerend 1 theelepel baksoda toe; het mengsel gaat nu borrelen. Stort het uit op een beklede bakplaat en laat het afkoelen.

Kookboek

Het recept 'Meringues met gezouten pinda's, honeycomb en chocolade' is afkomstig uit het kookboek...

Meringue: zoet, zalig en oogverblindend schuim

Alex Hoffler & Stacey O'Gorman

Dit kookboek van Alex Hoffler en Stacey O'Gorman, ofwel de Meringue Girls, bevat meringue recepten in alle kleuren van de regenboog. Dit is de nieuwe... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meringue recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!