Sodabrood uit Ierland

  • 1 brood
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g volkorentarwe- of speltmeel
  • 2 theelepels natriumbicarbonaat of baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml karnemelk of 200 ml yoghurt en 200 ml melk
  • bloem, om te bestuiven

Bereiden

Verwarm je oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat of baksteen met bakpapier.

Meng het meel, natriumbicarbonaat en zout goed in een kom. Voeg de karnemelk of yoghurt en melk toe en meng met de droge ingrediënten.

Vorm snel een nat deeg - het is belangrijk om het brood zo snel mogelijk in de oven te krijgen en niet te overwerken - bestuif het met bloem en druk een kruis in het deeg.

Bak 30-40 minuten en eet warm.

Extra benodigd

Bakpapier

Variatietip

Voor een variatie kun je in plaats van enkel melk of yoghurt ook 200 ml stout bier met 200 ml karnemelk aan het deeg toevoegen.

Opmerking

'Soda bread is het snelste brood dat er is. Traditioneel werd het op een baksteen gebakken en niet in een oven. Vroegere sodabroden waren eerder van het farl-en-bannocktype en dus platter omdat ze moesten kunnen garen op de baksteen. Om dit soort sodabrood te maken, neem je gewoon dezelfde ingrediënten en laat je een gietijzeren pan warm worden op het vuur. Voeg vervolgens het deeg gevormd in een platte koek toe en bak aan beide kanten tot het gaar is. Je kunt ook een baking stone kopen, dat is een gietijzeren ronde plank zonder rand.' - Regula Ysewijn

Kookboek

Het recept 'Sodabrood uit Ierland' is afkomstig uit het kookboek...

Brits bakboek

Regula Ysewijn

In 'Brits bakboek' geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer brood recept tips

Reacties op dit recept

  • PetraIn de ingrediëntenlijst mis ik zout. Staat wel in de beschrijving. Ik heb nu 6 gram gedaan. 7,5 gram op 500 gram meel is volgens mij gebruikelijk maar ik vind het dan vaak te zout.

    reageren