Krenten-roggebrood met cacao

  • 1 brood
  • 55 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g tarwebloem
  • 50 g volkoren roggemeel
  • 75 g havervlokken
  • 100 g krenten
  • 15 g cacaopoeder
  • 3/4 theelepel instant gist
  • 1 theelepel fijn zout
  • 375 ml water
  • zonnebloemolie, om in te vetten

Bereiden

Vet een broodblik in.

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Het beslag zal nat zijn, maar dat is prima. Het komt goed (echt waar).

Giet het beslag in het broodblik. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat 1-3 uur rijzen, tot het deeg ongeveer verdubbeld is in omvang en/of tegen de bovenrand van het broodblik komt. De rijstijd is afhankelijk van hoe warm of koel je keuken is: een warmere plek doet het deeg sneller rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C elektrisch of 180 °C hetelucht.

Bak het brood in 45 minuten gaar (kerven, inknippen of de bovenkant bestrooien met iets is hier niet nodig). Het brood is klaar als het hol klinkt wanneer je op de bodem klopt.

Haal het brood uit het broodblik en laat volledig afkoelen op een rooster. Makkelijk toch?

Extra benodigd

Broodblik

Tip

Dit brood is perfect voor elk moment van de dag: voor ontbijt, lunch en zelfs diner. Probeer het met kaas (de zoet-zoute combi is echt een aanrader), roomkaas (de zachte witte kaas vormt een mooi kleurcontrast met het donkere brood) en pindakaas (jazeker, alle 'kaas'). Bizar genoeg is gerookte zalm ook lekker, evenals een hardgekookt of gebakken ei.

Opmerking

Zo simpel. Zo snel. Zo lekker. Waarom heb ik dit niet eerder bedacht? Net als dat ene nieuwe superscherpe mes aanschaffen, of een lamp in de woonkamer ophangen in plaats van jarenlang naar die uitstekende draden die uit het plafond hangen te staren... Op ons Hollands kaasbrood na hebben we nooit zó veel reacties gekregen over hoe lekker iets was. De cacao zorgt met zijn diepe, bijna hartige ondertoon voor een perfecte balans met dat zoetzurige van de krenten. Het roggemeel zorgt ervoor dat het brood langer vers en zacht blijft. Geloof mij, dit recept wil je zéker een aantal keer maken om alle smaakcombinaties te kunnen uitproberen: anytime in januari en februari.

Kookboek

Het recept 'Krenten-roggebrood met cacao' is afkomstig uit het kookboek...

Elke dag Bakdag

Jayne Jubb

In 'Elke dag Bakdag' geeft Jayne Jubb je smoesjes om iedere dag iets lekkers te bakken. Van luxe en gewone broden tot zoete taarten en cakes. 'Elke dag Bakdag' is daarom perfect voor iedereen die een excuus zoekt om te bakken... lees verder

© Uitgeverij Becht. Beeld: José van Riele

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Roggebrood recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!