Gerookte chilibonen van Annabel Langbein

  • 10 personen
  • 125 min
  • waardering 6,8
  • Bijgerecht
  • Mexicaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g gedroogde kidneybonen (of 3 blikken van 400 g)
  • 4 gedroogde, gerookte chilipepers (ancho)
  • 3 theelepels komijn
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 60 ml olijfolie
  • 2 uien, grof gehakt
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 eetlepel oreganoblaadjes
  • 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
  • 1,2 kilo tomaten, gehakt, vers of uit blik
  • 1 theelepel suiker
  • 4 eetlepels gehakte korianderblaadjes

Voorbereiden

Doe de bonen met voldoende koud water om ze onder te zetten in een grote pan en laat ze een nacht wellen.

Bereiden

Giet de bonen af en vul de pan met vers water (voeg geen zout toe). Kook de bonen zonder deksel tot ze zacht zijn (ongeveer 1½ uur, afhankelijk van de ouderdom en hoe droog de bonen zijn). Laat ze uitlekken.

Verwijder de steeltjes van de chilipepers, leg ze in 500 ml kokend water en laat ze 30 minuten wellen tot ze zacht zijn.

Rooster intussen de komijn- en korianderzaadjes in een droge pan op matig-hoog vuur. Schud ze regelmatig om tot ze sterk geuren en beginnen te poppen (ongeveer 1 minuut). Maal ze fijn in een vijzel.

Verhit olie in een grote pan en bak de uitjes en knoflook op laag vuur tot ze zacht, maar nog niet bruin zijn (ongeveer 10 minuten). Doe er de zaadjes, oregano, verse Spaanse peper, tomaten, suiker, een snufje peper en zout bij, en breng alles aan de kook.

Schep de gerookte chilipepers uit het water en bewaar het vocht. Hak de pepers fijn en doe ze met het vocht en de gekookte bonen bij de tomatensaus. Breng het geheel aan de kook en laat het terwijl je af en toe blijft roeren om te voorkomen dat het aanbrandt ongeveer 45 minuten zonder deksel koken. Je kunt de pan ook ongeveer 1½ uur in op 180 °C in de oven zetten.

Breng het bonenmengsel voor het serveren op smaak, schep het in een diepe schaal en strooi er wat gehakte blaadjes koriander op.

Extra benodigd

Vijzel

Kookboek

Het recept 'Gerookte chilibonen van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...

Simple Pleasures

Annabel Langbein

Wil je eenvoudige en smaakvolle recepten met producten die vers uit de grond komen? Dan is 'Simple Pleasures' jouw ideale kookboek: vol pure gerechten voor de... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!