Kruidige Schotse eieren met salie en citroen

  • 8 stuks
  • 35 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 8 grote eieren
  • 30 g boter
  • 100 g ui of sjalot, gesnipperd
  • fijngeraspte schil van 2 kleine citroenen
  • ½ theelepel gemalen foelie
  • 2 eetlepels gehakte verse salie
  • 700 g varkensworst, zonder vel
  • zonnebloemolie, om in te frituren
  • voor de korst
  • 50 g bloem, plus extra om te bestuiven
  • 3 grote eieren, geklutst
  • 150 g verse witte broodkruimels of Japanse panko-kruimels

Bereiden

Doe de eieren in een pan kokend water en kook ze precies 7 minuten. Haal ze uit de pan, spoel ze af met koud water zodat ze niet doorgaren en pel ze.

Smelt de boter in een middelgrote koekenpan en bak de sjalot of ui in 5 tot 6 minuten glazig. Doe in een kom en laat afkoelen. Voeg het citroenrasp, de foelie, de salie, het worstvlees en wat zout en peper toe en meng goed. Verdeel in 8 even grote porties, bestuif je handen met wat bloem en rol elke portie tot een balletje.

Leg een groot stuk vershoudfolie op het werkvlak en bestuif licht met bloem. Leg er een vleesballetje op, bestuif met bloem, dek af met nog een stuk vershoudfolie en rol uit tot een cirkel van ongeveer 14 cm. Wikkel het vlees rond een ei en druk de randen stevig op elkaar. Zorg ervoor dat er geen gaten of scheurtjes in zitten. Herhaal dit met de overige eieren en balletjes. Zet minimaal 15 minuten in de koelkast.

Verhit wat olie in een frituurpan of grote steelpan tot 180 °C. Rol de ingepakte eieren door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, wentel door het geklutste ei en tot slot door de broodkruimels. Druk deze goed aan om een goede korst te maken. Frituur in 8 tot 9 minuten krokant, goudbruin en gaar. Laat kort uitlekken op keukenpapier en serveer warm met een knapperige gemengde salade.

Extra benodigd

Vershoudfolie

Kookboek

Het recept 'Kruidige Schotse eieren met salie en citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Het Farmhouse Cookbook

Sarah Mayor

'Het Farmhouse Cookbook' neemt je mee naar de melkerij, het erf en de moestuin van het beroemde Yeo Valley, een familieboerderij in het Zuid-Engelse Somerset... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Schotse eieren recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!