Ei recepten

Populair

Alfabetisch

Ei

Ei

Dankzij het feit dat eieren voedzaam zijn en op verschillende wijzen kunnen worden gebruikt, worden ze al heel lang en overal ter wereld door de mens gegeten. Het ei is altijd verbonden geweest met rituele gebruiken en tradities. In de middeleeuwen werd het veel gegeten en men verbrijzelde de schaal, net als de Romeinen deden, op zijn bord om te voorkomen dat boze geesten zich erin konden verbergen. Eieren mochten niet worden gegeten tijdens vastentijd, daar ze als vet werden beschouwd, maar wel op paaszaterdag; vandaar de traditie van de paaseieren.

Kwaliteit

Een bruin ei is niet beter of 'natuurlijker' dan een wit ei, dat meestal kleiner en minder stevig is, maar gemakkelijker tegen het licht te houden ter controle vanwege zijn dunnere en beter doorschijnende schaal. Een ei van een boerderijkip is niet noodzakelijk beter dan dat uit een legbatterij, dat geen kiem bevat en daarom beter houdbaar is. De kleur van de dooier, die meer of minder geel kan zijn, heeft evenmin iets met de kwaliteit van het ei te maken en dat geldt ook voor de eventueel in het ei aanwezige bloedvlekjes.

Eieren bewaren

Een echt vers ei kan met de punt naar beneden maximaal 3 weken worden bewaard in het minst koude deer van de koelkast; was de schaal niet, want dan kunnen geuren het ei binnendringen. Een ongepeld hardgekookt ei is 4 dagen houdbaar, een gepeld ei 2 dagen, tenzij men het in een gesteriliseerde en met kruidige en gekookte azijn gevulde inmaakpot legt: in dat geval is het maanden houdbaar. Een rauwe eierdooier kan 24 uur worden bewaard, een rauw eiwit 6-12 uur (een nagerecht dat al dan niet stijfgeklopt rauw eiwit bevat, zoals een mousse, kunt u niet langer dan 24 uur bewaren). Losgeklopte verse eieren kunt u in speciale dozen invriezen.

Halfzachtgekookt ei

Laat de eieren voorzichtig in kokend water zakken. Breng het water weer aan de kook en haal de eieren er na 6 minuten uit. Laat de eieren in koud water schrikken. Pel ze onder de koude kraan en leg ze weer in het koude water. Het wit moet geheel zijn gestold en de dooier moet dik maar nog vloeibaar zijn.

Zachtgekookt ei

Controleer eerst of de eieren niet gebarsten zijn. Er zijn drie manieren om eieren zacht te koken: leg ze 3 minuten in kokend water, leg ze 1 minuut in kokend water, neem de pan van het vuur en haal 3 minuten later de eieren eruit, of leg de eieren in een pan met koud water, breng het aan de kook en haal direct de eieren eruit. Welke manier u ook kiest, de eieren moeten altijd op kamertemperatuur zijn wanneer u ze in het water legt.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Sea Wave | Shutterstock.com ]