Vanillesoufflé

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g boter, plus extra om in te vetten
  • 100 g fijne kristalsuiker, plus extra om te bestrooien
  • 400 ml melk
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden
  • 50 g bloem
  • 5 eieren, gesplitst

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5 en vet een souffléschaal van 20 cm in met boter en bestrooi met suiker.

Houd 2 eetlepels melk apart en verwarm de rest met de suiker en het vanillestokje tot het kookpunt. Haal het vanillestokje uit de melk, schraap de zaadjes eruit en houd deze apart.

Roer in een andere steelpan 2 eetlepels van de warme melk door de bloem, voeg dan langzaam de rest van de warme melk toe, roer boven laag vuur tot hij dikker is geworden. Haal van het vuur. Roer de boter en vanillezaadjes door het melkmengsel. Meng de eierdooiers erdoor en laat afkoelen.

Klop de eiwitten tot stijve pieken en schep ze voorzichtig door het mengsel. Schenk in de ingevette schaal, strijk voorzichtig de bovenkant glad, en bak 25-30 minuten. Dien meteen op.

Variatietip

Vervang voor een citroensoufflé het vanillestokje door de fijngeraspte schil van 2 citroenen.

Kookboek

Het recept 'Vanillesoufflé' is afkomstig uit het kookboek...

Tarte Tatin

Ginette Mathiot

Biscuits, brioches, macarons, madeleines, meringues, petits fours, savarins, soufflés, of een Tarte Tatin moeilijk te maken? Zelfs het meest complexe Franse gebak... lees verder

© Unieboek Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Soufflé recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!