Hele bloemkool met spek en room

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 2 rode uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 ml slagroom
  • 1 kleine bloemkool
  • 10 plakjes ontbijtspek

Bereiden

Verhit de boter in een ruime pan waar straks ook de bloemkool in past. Fruit de ui en knoflook ongeveer 5 minuten op een matig vuur.

Schenk de room bij de ui en knoflook in de pan en leg er de bloemkool in. Strooi wat zout en peper over de bloemkool en leg de plakjes spek er mooi bovenop.

Stoof de bloemkool afhankelijk van de grootte in 20-30 minuten zachtjes afgedekt gaar (een kleine bloemkool is ongeveer in 20 minuten gaar; een flinke bloemkool mag rustig 30 minuten of langer garen).

Opmerking

Dit is een variant op een gerecht dat we vaak bij de River Café maakten. Daar stoofden we een romanesco bloemkool (een groene bloemkool die wat weg heeft van broccoli) in tomatensaus met ansjovis gaar. - Yolanda van der Jagt

Kookboek

Het recept 'Hele bloemkool met spek en room' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Hollands

Yolanda van der Jagt

In 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem kunt maken, geïnspireerd... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (74 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • MargaIk maak vaak een hele bloemkool klaar omdat we met 6 personen zijn. Ik kook hem in water en maak er een saus bij. Met room en spek lijkt me een lekkere variatie.

    reageren

  • MargaIk heb de bloemkool vandaag de 13de klaargemaakt. Ik had een kleine bloemkool maar na 30 min was alleen de onderkant gaar en niet bovenop. Van het gare gedeelte was de smaak heerlijk. De volgende keer verdeel ik de bloemkool in grote rozen en probeer het opnieuw.

    reageren

  • HannyMarga, gebruik een ruime pan, eentje waar de bloemkool echt inpast. Kruis hem in aan de onderkant. Breng het water snel aan de kook en dan het vuur heel laag zetten, zodat je alleen maar kleine belletjes krijgt. Deksel er zo goed mogelijk opleggen. Zorg dat de kool helemaal of bijna onder ligt.

    • arieVond het al raar. Zag bij ingrediënten en bereiding helemaal geen water staan. Lijkt me verder erg lekker. Vandaag eens maken. Bedankt voor het delen.

    • redactie okoko receptenEr komt in dit bloemkool recept geen water aan te pas. De bloemkool wordt in de slagroom gestoofd. Je kunt de bloemkool het beste eerst in (grote) roosjes verdelen.

    reageren

  • IngridIk heb dit superheerlijke recept al een paar keer gemaakt en ik verdeel de bloemkool steeds in grote roosjes. De bloemkool is sneller gaar en het serveert ook nog makkelijker!

    reageren

  • LInderdaad een heerlijk recept voor bloemkool. Je verwacht niet dat het zo lekker is! En ik ben het eens met de eerdere opmerking dat je de bloemkool beter in roosjes kunt snijden, je eet hem toch niet heel op.

    reageren

  • WilmeLijkt me ook een heerlijk recept maar ik heb een opmerking voor Hanny: je zegt dat de bloemkool helemaal onder water moet staan... maar, of ik zie wat over het hoofd, in het recept wordt niet over water gerept. Ik ga het gewoon proberen maar zie in de koelkast dat ik maar drie plakjes spek heb, zucht. Nou dan maar met ham erbij maar dat zal een ander effect geven.

    • redactie okoko receptenEr komt inderdaad geen water aan te pas aan dit heerlijke recept: de bloemkool wordt gaar gestoofd in de slagroom.

    reageren

  • moniqueVanaf dat ik dit recept gelezen had wilde ik het al maken. Vanavond eet ik dus dit recept, verheug me er al op, mhhhmmm.

    reageren

  • DaveHoi, heb dit gerecht gisteren gemaakt, mijn vraag is wat jullie er bij serveren.

    • KittyIk had er gebakken aardappelen bij en een stuk vlees.

    reageren

  • KittyIk vond de smaak een beetje tegenvallen, misschien had ik er teveel van verwacht. Het was wel lekker, maar de normale manier waarop ik bloemkool kook, vindt ik toch lekkerder.

    reageren

  • OrtwinMij is nog niet duidelijk hoe je de bloemkool moet stoven. Volgens het recept leg je de bloemkool in de pan met room, ui en knoflook. En daarna wordt er gesproken over 20-30 minuten stoven. Moet dat dan in de slagroom? Ik zie nergens dat er water of ander vocht aan te pas komt. Wie kan opheldering geven?

    • redactie okoko receptenDe bloemkool wordt in de slagroom gestoofd. Je kunt de bloemkool het beste eerst in (grote) roosjes verdelen, dat geeft een gelijkmatiger garing.

    reageren

  • jettieLijkt me heerlijk maar ben op streng dieet en alles is wel een beetje TE vet. Kan het ook minder? Vind overigens weinig recepten die bedacht zijn voor mensen met overgewicht die willen afvallen... misschien een goede tip om er daar ook wat van toe te voegen.

    • HansJe kunt ook light kookroom nemen.

    • IlonkaDit zou heel goed passen in een koolhydraat-arm dieet. Enige dat je misschien aan kunt passen is de room, inderdaad. En er geen aardappel of iets dergelijks bij eten.

    reageren

  • SimoneHeb het recept vorig jaar gemaakt en het was heerlijk... misschien iets vetter dan normaal, maar echt de moeite waard!

    reageren

  • JudithHet lijkt me ook heerlijk. Heb alle tips doorgelezen en ik ga het vanavond maken. En het lijkt me idd makkelijker om de bloemkool in roosjes te verdelen. Heb wel grote pannen, maar is wel onhandig :) Ik heb er gekookte aardappelen bij en gehaktballen, zoals mijn moeder vroeger maakte ,hmmmm

    reageren

  • KarinHad vanavond wat haast, heb de bloemkool gewoon in roosjes net gaar gekookt, in steelpannetje de uien en knoflook met het ontbijtspek in kleine stukjes meegebakken, met room afgemaakt, heeeeerlijk!

    reageren

  • SusanEen super recept, maar wel de bloemkool in roosjes doen, wat ook goed gaat is eerst de stronk van de bloemkool in plakken van 1 cm aan de uien etc toevoegen en 5 minutten later de roosjes. Voor het serveren kan je dan de stronk pureren. Het recept is ook heerlijk met broccoli. Susan

    reageren

  • gHele bloemkool, met spek en room, gestoofd, dat heb ik nog nooit geprobeerd. Maar wij eten wel vaak bloemkool, zijn er gek op, met het bekende kaasssausje.

    reageren

  • GisèleSuperlekker, heb er wel de helft meer ontbijtspek bijgelegd, de bloemkool onderaan helemaal ingesneden net zo diep dat ze nog helemaal samen bleef (het oog wil ook wat) en net daarom doe ik er de volgende keer wat peterselie bij!

    reageren

  • JennyHeb alle adviezen en reacties ter harte genomen. Zal dit recept zeer zeker maken! Dank jullie wel allemaal! :)

    reageren

  • SimoneIk heb dit recept al eens gemaakt. Spek om de hele bloemkool gedaan en laten stoven in de slagroom met de deksel op de pan. Heerlijke gare bloemkool met een zalige saus!

    reageren

  • MaxBij mij klopten de tijden perfect: 24cm doorsnede pan precies gevuld tot de rand met de bloemkool: 30 min tot nog net crunch in het midden. Was wel een echt goede pan (fissler original pro). Keer met en keer zonder spek gemaakt: spek kan goed gemist worden.

    reageren

  • SaskiaSuper lekker recept, maak het inmiddels vaker.

    reageren

  • MaresiLekkere variant: kook bloemkool beetgaar, giet goed af! Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan, bloemkool erin en (grof) prakken. Voeg 5(!) uitgeperste teentjes knoflook toe. Paar maal, in gedeelten, omkeren (ziet eruit als omelet) tot onder- en boven bruin korstje ontstaat (geeft knapperige smaak). I.p.v. peper en zout 2 soeplepels gekruid paneermeel toevoegen, is prima alternatief.

    reageren

  • JoskaDit is echt een superlekker bloemkool recept. We hebben het al zo vaak gemaakt dat ik inmiddels de tel kwijt ben. Wij verdelen de bloemkool eerst in roosjes, dat gaat toch iets sneller qua gaartijd. Wij gebruiken geen ontbijtspek, maar de Bauernschinken van Appie. De variant met broccoli ipv bloemkool is ook overheerlijk!

    reageren

  • Liliane Hey ik zag jullie recept op de site ik dacht ik ga hem maken. Ik heb het volgens de recept gemaakt en nou maar afwachten.

    reageren

  • Liliane Nou ik heb het gemaakt, het is verrukkelijk, jullie krijgen een 10 hiervoor mmmmmmm.

    reageren

  • SiepWow, dit is wel heel wat anders dan saai bloemkool koken... Ik wou dat ik dit recept veel eerder ontdekt had want het is echt verrukkelijk, een top recept! De tip om het ook met broccoli te maken ga ik zeker uitproberen, groetjes, Simone.

    reageren

  • PatrickHeb het spek vervangen door Ardeense ham, ook wel lekker.

    reageren

  • eeltjeHeb het ook gemaakt. Het recept leek me heel smakelijk. Naderhand is het me tegengevallen in tegenstelling van de vorige reacties. Het heeft voor mij geen meerwaarde dan een gewone hollandse bloemkool met een lekkere aardappel.

    reageren

  • RimmyIk zag dit recept voorbij komen en dat leek me heel erg lekker. Ik heb het iets aangepast vanwege mijn dieet maar het is heerlijk! Ik heb er i.p.v. slagroom, cuisine soya in gedaan en het spek (had ik niet in huis) vervangen door Zeeuws spek. Het geheel mag inderdaad wel iets langer stoven maar het resultaat mag er zijn!

    reageren

  • ChristinaDit recept heet toch "Hele bloemkool met spek en room", ik begrijp dus even de roosje niet meer.

    reageren

  • HansWij aten dit gerecht voor het eerst in Kleinwalsertal, Oostenrijk. Hier werd de bloemkool kort beetgaar gekookt en dan belegd met gekookte of rauwe ham en daar over heen plakken kaas. Meestal een plaatselijke Bergkäse. Dan in de oven, onder de grill om de kaas te smelten. Dat was al 20 jaar geleden, wij eten het nu nog geregeld. Lekker met gebakken aardappelen.

    reageren