Bloemkoolgratin

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,9
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 60 g boter + extra om in te vetten
  • 1 bloemkool (1-1½ kg)
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml volle melk
  • 45 g bloem
  • 220 g geraspte witte cheddarkaas
  • 2 eetlepels dijonmosterd
  • versgemalen nootmuskaat

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C. Vet 4 kleine pannetjes of gratinschalen in (16½ cm).

Breng een grote pan met water aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes. Doe wat zout in de pan en kook de bloemkoolroosjes in 4 tot 5 minuten beetgaar. Laat de bloemkool uitlekken, spoel af onder de kraan en laat opnieuw uitlekken. Verdeel de bloemkoolroosjes over de schaaltjes.

Verwarm de slagroom en de melk in een steelpan op middelhoog vuur tot dit langs de randen begint te borrelen. Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Roer de bloem erdoor en warm deze al roerend 2 minuten door. Schenk er al roerend langzaam de warme room bij en laat de saus in ca. 5 minuten indikken.

Doe de kaas erbij en schep het door tot de kaas is gesmolten. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk de kaassaus over de schaaltjes met bloemkool. Bestrooi met wat nootmuskaat.

Bak de bloemkoolgratin in 15 tot 20 minuten goudbruin in de oven. Haal de schaaltjes uit de oven en serveer direct.

Kookboek

Het recept 'Bloemkoolgratin' is afkomstig uit het kookboek...

Stoven, grillen, bakken, braden in gietijzeren pannen

Valerie Aikman-Smith

Bak, braad, stoof, sudder, rooster en gril jezelf door deze heerlijke recepten. Bijzondere gerechten, speciaal uitgekozen voor het gebruik van gietijzeren... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (11 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • MiekeBloemkoolgratin: lijkt me heerlijk. Bloemkool is super gezond maar met de hierbij genoemde ingrediënten, slagroom, volle melk, boter, bloem en cheddar, wordt dit gerecht toch iets minder gezond. Ik hou het wel bij een in kippenbouillon kort gekookte grove bloemkool/broccoli puree met rul gebakken mager gekruid rundgehakt erdoor. Ik eet nml geen welkprodukten, en tarwe en zeer koolhydraatarm

    reageren

  • RogerBeste Mieke, als je dit alles niet eet, dan is jouw commentaar buitengewoon oninteressant, want alleen privé voor jou. Het is een beetje arrogant om te denken dat we dat belangwekkend vinden.

    reageren

  • JackieNiettemin is dit een erg vet recept. Heel lekker natuurlijk, maar een beetje uit de tijd. Met wat minder boter, room en kaas (de helft), en halfvolle melk, wordt het al wat luchtiger. Het blijft dan nog steeds heerlijk romig en smeuïg. Vanavond zelf ondervonden!

    reageren

  • HansMisschien is het recept wat vet en ook een tikkie ouderwets, maar wat is het lekker!

    reageren