Bloemkool recepten

Zie ook

Bloemkool

Bloemkool

Deze groente blijft hoog in de top tien staan van de meest gegeten groenten in Nederland. Witte bloemkool moet een stevige structuur hebben en moet voorzichtig worden behandeld. Het witte gedeelte is kwetsbaar; wordt ertegenaan gedrukt, dan ontstaan al snel bruine plekken. Groene en paarsrode bloemkool hebben dezelfde structuur als de witte bloemkool, maar de smaak is wat pittiger. Paarsrode bloemkool wordt tijdens het koken groen. Groengele bloemkool, ook wel romanesco genoemd, is opgebouwd uit dicht op elkaar staande kleine torentjes en ziet er heel aantrekkelijk uit. Minibloemkool is klein van formaat en heeft een iets scherpere smaak dan de volgroeide kolen.

Aanvoer en aankoop

Bloemkool wordt het gehele jaar aangevoerd, met een grote aanvoer in de maanden juni tot oktober en een topaanvoer in de maanden augustus en oktober. Minibloemkool wordt van september tot half november aangevoerd. Een mooie bloemkool moet een gelijkmatige witte of crèmeachtige kleur hebben. Gekookt of gebakken is een kleine bloemkool ruim voldoende voor twee personen. Voor een salade is ¼ bloemkool al genoeg voor twee personen.

Bewaren en schoonmaken

Bloemkool kan na aankoop, liefst verpakt in vershoudfolie, nog zo'n 5-7 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard of 2-3 dagen op een koele en donkere plaats. Bewaar een aangesneden stuk bloemkool in vershoudfolie maximaal drie dagen in de koelkast. Verwijder voor het schoonmaken de buitenbladeren, harde stengeldelen en stronk. Was de bloemkool in ruim koud water.

Bloemkool bereiden

Leg een bloemkool eerst in zijn geheel in water met wat azijn (tegen ongedierte) en spoel hem met koud water af. Was eventuele roosjes goed. Tijdens het koken kan bloemkool een onaangename geur ontwikkelen; je kunt hem daarom het best even in kokend water zonder zout blancheren, in koud water dompelen en weer koken in water met een snee brood (om de rest van de geur te absorberen). Om hem stevig en wit te houden kun je een beetje citroensap aan het kookwater toevoegen. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Tim UR | Shutterstock.com ]