Italiaanse broccoli stamppot

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1¼ kg kruimige aardappelen
  • 750 g broccoli
  • 200 ml melk
  • 3 eetlepels rode pesto (of tapenade van zwarte olijven en tomaat)
  • 200 g kerstomaten, in vieren
  • 150 g rauwe ham, in brede repen

Bereiden

Schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar in gezouten water. Giet af en laat even uitdampen.

Verdeel intussen de broccoli in roosjes en kook deze in 10 minuten gaar. Verwarm de melk, maar laat niet koken.

Pureer de aardappelen met een stamper of pureeknijper. Stamp de broccoli er grof door. Meng de pesto en zoveel warme melk door de stamppot dat deze smeuïg is.

Schep de tomaat erdoor en breng de stamppot op smaak met weinig zout en flink peper. Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de hamrepen.

Variatietip

Schep de stamppot in een ovenschaal. Vervang de ham door 2 eetlepels geraspte parmezaan. Strooi die over de stamppot en gratineer 15 minuten op de hoogste stand onder de ovengrill.

Kookboek

Het recept 'Italiaanse broccoli stamppot' is afkomstig uit het kookboek...

Margriet Vier-Jaargetijden-Kookboek

diverse auteurs

In het 'Margriet Vier-Jaargetijden-Kookboek' vindt u per seizoen de groenten die dan vers van het land komen. Bij elke groente (acht per seizoen) staan drie recepten... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (55 stemmen)

Broccoli recept tips

Reacties op dit recept

  • carlaGa het proberen, met een rest cassellerrib en geraspte kaas. Door de puree meng ik wat mierikswortelsaus. Kijken wat dat gaat worden. ;-))

    reageren

  • SylviaIk maak de stamppot zonder pesto, alleen met ruim vers gemalen zwarte peper en zout als kruiden. Daarbij gebakken vis, kunnen een paar slibtongetjes zijn of een lekker stukje kabeljauw: smullen maar! Lijkt me wel een idee om een paar plakjes gebakken ham ter versiering er overheen te serveren.

    reageren

  • WesselienGemaakt met rulgebakken rundergehakt, stukjes zongedroogde tomaat en tijm. Top!

    reageren

  • n.m.Ik ga het ook maken a.s. vrijdag. Maar met uitgebakken spekjes erdoor. En oma's gehaktballetjes. Het lijkt mij een lekker groen recept.

    reageren

  • dinyIk ga het zeker bereiden, mijn zoon is helemaal weg van Italiaans eten.

    reageren

  • maricaHeerlijk gerecht. Heb de tomaatjes even in de oven geroosterd. De pan was zo leeg!

    reageren

  • jacquelineDit gerecht is heerlijk vooral de rauwe ham erbij. Volgende keer gaan wij er kaas door heen doen en iets pittiger maken. Mijn dochter vind broccoli niet zo lekker, maar als een stamppot wel.

    reageren

  • LeoApril thema: italiaanse maandelijkse eetavond drents dorp te Eindhoven. Aantal gasten plm. 40. Ga deze schotel met wat aanpassingen maken... Lijkt mij heerlijk. Ga dit eerst thuis uitproberen.

    reageren

  • IlseWij hebben deze broccoli stamppot nu al meer dan een jaar op ons vaste lijstje staan en het blijft heerlijk. We eten het vaak met kleine Italiaans gekruide gehaktballetjes.

    reageren

  • PeterGisteren gemaakt, echt heel lekker!

    reageren