Broccoli recepten

Zie ook

Broccoli

Broccoli

Broccoli is het pittige en geurige zusje van de bloemkool. Hollandse broccoli wordt van juni tot november aangevoerd. Let er bij aankoop op dat de broccoli mooi diepgroen en vast van structuur is. De bloemhoofdjes moeten goed gesloten zijn. Bewaar broccoli hooguit enkele dagen in de groentela van de koelkast; de groente wordt snel slap. Maak de broccoli schoon door het onderste harde gedeelte (ca. 2 cm) van de stengel weg te snijden en de groente goed te wassen. Snijd de stengel in plakjes en verdeel het scherm in roosjes. De tegenwoordig geteelde Crownbroccoli heeft geen steel meer, alleen de zachtere roosjes. Reken ca. 250 g per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade of in een hartige taart is 125 g broccoli voldoende.

Soorten

Er zijn diverse soorten broccoli, maar de bekendste is de calabrese, met groene, compacte roosjes. Andere soorten kunnen paars, lichtgroen en wit zijn. Daarnaast zijn ook kruisingen zoals broccolini verkrijgbaar. Chinese broccoli is herkenbaar aan de kleine witte bloempjes. De groente kan in zijn geheel gestoomd en met oestersaus geserveerd worden, of je kunt het blad en de steel in stukjes gesneden in soepen en roerbakschotels verwerken. ¹)

Broccoli combinaties

Broccoli smaakt lekker bij ei en eiergerechten, bij kaas, vlees, vis, kip en de meeste groenten. Voeg eens een gepeld teentje knoflook toe aan het kookwater. Of pers een teentje knoflook uit boven de boter of olie waarin u de broccoli bakt.

Recept broccoli à la crème

Maak 1 kg broccoli schoon en doe hem in 2 liter kokend water met zout en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Laat de groente flink doorkoken; de broccoli moet mooi stevig blijven. Laat hem in een vergiet uitlekken en snijd hem in gelijke kleine stukjes. Verhit in een sauteuse wat boter tot lichtbruin, roer er 150-200 ml room door en laat ook de room wat kleur krijgen. Doe er de stukjes broccoli bij, voeg peper en zo nodig zout toe en laat het gerecht 5 minuten pruttelen. Serveer gloeiend heet. ²)

[ Bron: 'Margriet kookboek'  |  'Het Grote Kookboek' ¹)  |  'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]

[ Beeld: Ekaterina Kondratova | Shutterstock.com ]