Falafel van pompoen met koriander en komkommeryoghurt

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de falafels
  • 500 g ontpitte en in stukken gesneden flespompoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 g gare kikkererwten of uitgelekte uit blik
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • ½ theelepel bakpoeder
  • fijngeknipte blaadjes van een klein bosje peterselie
  • fijngeknipte blaadjes van een klein bosje koriander
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • voor de yoghurt
  • ½ geschilde, ontpitte en grof geraspte komkommer
  • 300 g dikke yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrijk de stukken pompoen met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi rijkelijk met peper en zout. Leg de stukken op een bakplaat en laat ongeveer 35 minuten bakken, totdat de pompoen zacht wordt en karameliseert. Laat afkoelen.

Doe de goed uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine met de knoflook, het bakpoeder, de peterselie, de korianderblaadjes, het korianderpoeder en de komijn. Zet de keukenmachine aan en schakel hem af en toe even uit om de wanden met een spatel schoon te schrapen. Zet de machine uit als het een korrelig deeg geworden is en schenk het mengsel in een grote schaal. Bestrooi rijkelijk met peper en zout.

Prak de stukken gebakken pompoen grof met een vork, en doe ze bij de kikkererwten. Roer het geheel door elkaar. Zet 30 minuten in de koelkast.

Schep lepels van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, ruim uit elkaar. Besprenkel met de resterende olijfolie en laat 15 tot 20 minuten bakken op 200 °C totdat de onderkant van de falafels goudbruin wordt.

Doe voor de yoghurt de geraspte komkommer in een vergiet of in een zeef, bestrooi met zout en laat 20 minuten staan zodat het water eruit loopt. Spoel zorgvuldig af en droog de komkommer met een schone theedoek. Meng de komkommer, de yoghurt, het citroensap en wat peper en zout naar smaak door elkaar. Dien deze komkommeryoghurt bij de falafels op, eventueel met wat platbrood en sla, zodat het een complete maaltijd wordt.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

Falafels zijn meestal allesbehalve licht... vooral als ze gebakken zijn. Hier doen we het anders. De flessenpompoen is heerlijk met kruiden en kikkererwten, waardoor de falafels lichter van structuur worden en veel smakelijker.

Kookboek

Het recept 'Falafel van pompoen met koriander en komkommeryoghurt' is afkomstig uit het kookboek...

Vegalicious

Alice Hart

Zowel vegetariërs als vleeseters zullen genieten van de heerlijke recepten uit 'Vegalicious'. Je maakt kennis met de verrukkelijke vegetarische... lees verder

© Terra Lannoo

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Falafel recept tips

Reacties op dit recept

  • khiLijkt mij een lekker recept. In een oven gebakken spreekt mij wel aan.

    reageren

  • EstherGa het recept dit weekend uitproberen. Ik wil niet te vet en te zwaar eten dus deze falafel lijkt me super. (Ik denk het te serveren met couscous en geroosterde groentes en natuurlijk een yoghurtsaus.)

    reageren

  • FloorHmm, heb het kookboek ook in huis dus ga het zeker uitproberen!

    reageren