Kikkererwten recepten

Zie ook

Kikkererwten

Kikkererwten

Peulvrucht uit de Vlinderbloemenfamilie met ronde, ribbelige, beige zaden. De kikkererwt is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en wordt in droge vorm of geconserveerd in blik of pot verkocht. Kikkererwten bevatten veel calorieën (361 kcal of 1509 kJ per 100 g) en zijn in verhouding tot het zetmeelgehalte rijk aan eiwitten, fosfor, calcium, ijzer en vitamine B9. Kikkererwten worden voor het koken geweekt en als groente, als puree of in de soep gebruikt. Ze worden in talloze mediterrane gerechten verwerkt (estouffade, ragout) en in Spaanse maaltijdsoepen (cocida, olla podrida en puchero). Ze zijn een traditioneel ingrediënt in couscous en worden net zo klaargemaakt als andere peulvruchten.

Kikkererwten met chorizo

Week 500 g kikkererwten minstens 12 uur in koud water; ververs het water een paar keer. Laat ze uitlekken en doe ze in een pan. Voeg 1 wortel,1 ui, 2 takjes bleekselderij en het wit van 1 prei toe (alles gesnipperd), en verder 250 g ontbijtspek aan een stuk en 1 bouquet garni. Doe er 2 liter koud water bij (alles moet onderstaan) en breng het aan de kook. Schuim het oppervlak af, voeg zout en peper toe, zet het vuur laag en voeg 3-4 eetlepels olie toe. Laat alles heel zachtjes met het deksel op de pan 2-3 uur (afhankelijk van de kwaliteit van de erwten) pruttelen. Doe er een stuk pikante chorizo bij en kook het 30 minuten mee. Verwijder het bouquet garni en haal het spek en de chorizo uit de pan. Giet de erwten af en roer er in een pan 200 ml tomatenfondue met knoflook door. Snijd de chorizo en het spek in plakjes. Meng ze met de kikkererwten en laat het gerecht heel zachtjes 15 minuten pruttelen. Doe het in een diepe schaal en dien het gloeiend heet op.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: FPWing | Shutterstock.com ]