Geroosterde avocado

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 Hass-avocado's
  • 3 eetlepels wit sesamzaad
  • 3 eetlepels zwart sesamzaad
  • 1 sushi noriblad
  • ¼ gele paprika
  • 4 radijsjes
  • 4 eetlepels humus

Bereiden

Snijd de avocado's doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees voorzichtig uit de schil. Als de avocado zacht is en eigenlijk te rijp, dan kun je het vruchtvlees ook in de schil laten. Je hebt dan wel minder sesamzaad nodig. Meng het witte en zwarte sesamzaad in een schaaltje en wentel de avocadohelften erdoor.

Steek de barbecue aan en stook op naar 220 °C. Houd rekening met minimaal 5-10 minuten om voor te verwarmen. Vet de plaat of pan licht in met zonnebloemolie (dat gaat handig met een prop keukenpapier). Laat het sizzle- of sear-rooster op temperatuur komen.

Rooster het noriblad ongeveer 30 seconden op de grill tot hij krokant is. Gril de paprika een paar minuten op het heetste rooster om het velletje te blakeren, maar laat hem niet te gaar worden. Laat de paprika afkoelen en verwijder de schil. Gril de avocado's drie minuten aan elke kant op het normale grillrooster. Je hoeft niet te proberen een grillruit te maken. Probeer om zo veel mogelijk sesamzaadje op de avocado te houden, verplaats en keer met een spatel.

Snijd de paprika delen in kleinere reepjes en de radijsjes in vieren. Vul de geroosterde avocado met de humus, paprikareepjes en radijs. Verkruimel de krokante nori erover.

Opmerking

Er zijn de laatste jaren nogal wat mensen die zich bij de eerste hulp moeten melden na het verwijderen van de pit van een avocado. Dit komt door tv-programma's waarin men dat doet met een groot keukenmes. Het probleem is niet om de pit uit de avocado te krijgen, maar om de gladde pit van het mes te verwijderen. We raden aan om de pit met een lepel uit het vruchtvlees te wippen of met een klein schilmesje; wel voorzichtig, want we willen de halve avocado nog grillen. De avocado voor dit recept moet rijp zijn, maar ook weer niet té rijp, anders valt deze uit elkaar tijdens het grillen.

Kookboek

Het recept 'Geroosterde avocado' is afkomstig uit het kookboek...

Groots grillen op de gas-bbq

Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek nemen je mee op een kookexpeditie met je eigen gas-BBQ. Leer grote stukken vlees te bereiden en maak slim gebruik van temperatuurzones door bijvoorbeeld een druipschaal of gietijzeren pan in te zetten... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Christian Fielden

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer groenten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!