Radicchio met citroen

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 3-4 kleine of 2 grote radicchii di Treviso (roodlof)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • sap van 1 grote citroen

Bereiden

Neem een ruime koekenpan met antiaanbaklaag en deksel. Halveer de radicchii of snijd ze in vieren afhankelijk van de grootte, zodat de stukken in een laag in de pan passen. Snijd zo nodig de buitenste harde bladeren bij, maar laat de bladeren aan de stronk zitten. Was de onderkant. Dep droog met keukenpapier.

Verhit de olie in de pan, voeg de stukken radicchio toe met de snijkant naar beneden en bak ze op een hoog vuur tot de onderkant goudgeel is. Keer de stukken langzaam om, bak ze nog even, besprenkel ze met wat zout en peper en giet er het citroensap over.

Leg een deksel op de pan, zet het vuur halfhoog en laat ongeveer 10 minuten sudderen tot de radicchio zacht is en er wat roze, stroperige saus in de pan ligt. De onderkant van de radicchio moet knapperig zijn en de bladeren heerlijk zacht. Voeg zo nodig nog wat vocht toe en laat nog even op het vuur staan. Strooi er nog wat zout op (en wat peper voor de liefhebber). Dien warm op of op kamertemperatuur.

Tips

Wanneer je het gerecht wat pittiger wilt, moet je wat verkruimelde peperoncino in de pan doen. Je kunt radicchio al vino rosso maken door 80 ml rode wijn te gebruiken in plaats van citroensap.

Kookboek

Het recept 'Radicchio met citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Ciao bella, de smaak van Venetië

Tessa Kiros

Van cicchetti en antipasti tot secondi, dolci en alle gangen daaromheen: Tessa Kiros koos voor 'Ciao bella' de lekkerste authentiek Venetiaanse recepten. Een... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Radicchio recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!