Roedjak manis

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 8,5
  • Bijgerecht
  • Indonesisch
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 eetlepel petis udang of een dobbelsteentje trassi, fijngehakt
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel vloeibare tamarinde (assem)
  • 1 eetlepel sambal oelek of 2 rawitpepers, in ringen
  • 100 ml ketjap medja
  • sap van 1 limoen
  • 1 handje pinda's
  • 200 g gesneden fruit, zoals ananas, meloen, druiven, appel en/of mango
  • 1 komkommer, geschild en in halvemaantjes

Bereiden

Smelt in een steelpan de petis udang en de palmsuiker in 100 ml water. Zet het vuur uit en roer de tamarinde, sambal, ketjap en het limoensap erdoor.

Maal in de vijzel de pinda's grof en voeg ze toe aan de saus.

Meng in kom het fruit en de komkommer met de helft van de saus en laat de smaken even op elkaar inwerken. Schenk voor het opdienen de rest van de saus over het fruit.

Extra benodigd

Vijzel

Opmerking

Roedjak manis is een geweldig bijgerecht voor de rijsttafel. Je zou het zelfs als dessert kunnen eten, want het zit vol vers fruit. Je kunt het fruit zelf snijden of je koopt in de supermarkt of bij de groenteboer een bak voorgesneden fruit. De saus is echt geniaal. Ketjap medja, gula jawa (palmsuiker), tamarinde, petis (garnalenpasta) en de pepers maken dit gerecht next level.

Kookboek

Het recept 'Roedjak manis' is afkomstig uit het kookboek...

Job & Perry

Job Pattinasarany & Perry de Man

Een klootzak-proof kookboek met meer dan 50 recepten voor klassiekers uit de Rotterdamse wereldkeuken zoals Job en Perry ze het liefst maken: zo simpel mogelijk en met niet te veel ingrediënten. Gewoon, voor iedereen dus. Je hoeft alleen... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Marie Wanders

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Meer groenten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!