Paprika recepten

Zie ook

Paprika

Paprika

Hoewel velen denken dat de paprika uit Hongarije afkomstig is, is hij in de 15e eeuw door de Spanjaarden uit Midden-Amerika naar Europa gebracht. Paprika's zijn het gehele jaar door verkrijgbaar in vele kleuren: groen, rood, geel, oranje en paars. Rode paprika's zijn gerijpte groene paprika's, maar gele, oranje en paarse zijn speciaal gekweekt. Het is een zeer gezonde groente, rijk aan vitamine C. Rauw wordt paprika verwerkt in salades, maar ze kunnen ook goed worden gevuld met bijvoorbeeld gehakt.

Schil

Let er bij het kopen op dat de schil gaaf en niet gerimpeld is. Paprika's kunnen op een koele plaats ongeveer een week worden bewaard. Het verdient aanbeveling de paprika zonder de schil, die een wat scherpe agressieve smaak heeft, te eten. Trek bij de gare (10 minuten op 180 °C in de oven geroosterde) paprika het schilletje er met behulp van een mesje af. Schil een rauwe paprika met een mesje of een dunschiller. Snijd hem eerst enkele malen in de lengte door, dat schilt een stuk makkelijker.

Paprika met olie en plakjes knoflook

Verhit de oven tot 250 °C. Bestrijk 4 grote rode paprika's licht met olie. Leg ze 12-15 minuten op een rooster in de oven tot het vel geblakerd is en blazen vormt. Haal ze eruit en laat ze tot lauw afkoelen. Ontvel ze, snijd ze doormidden en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd elke helft in 1-2 cm brede lange repen. Bestrooi ze met zout. versgemalen peper en wat mild paprikapoeder. Doe ze in een schaal. Pel 4 teentjes knoflook, snijd ze ragfijn en strooi ze over de paprika. Overgiet alles met 2 dl olijfolie en 1 eetlepel sherryazijn. Laat dit afgedekt minstens 2 uur in de koelkast marineren. ¹)

Paprika alla Piemonte

Grilleer een paar paprika's, ontvel en ontpit ze en snijd ze in reepjes. Maak risotto met kaas. Beboter een gratineerschaal. Schik er laag om laag de rijst en de paprikareepjes in en eindig met een laag paprikareepjes. Bestrooi het geheel met geraspte Parmezaanse kaas, druppel er gesmolten boter over en gratineer het niet te heet in een tot 230 °C verhitte oven. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Artistas | Shutterstock.com ]