Prei en venkel met sardines en muntpesto
- 2 personen
- 40 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vis
Ingrediënten
- 3 preien, in de lengte gehalveerd
- 1 venkelknol, in plakken gesneden
- 5 groene asperges
- 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
- 8 verse sardines, schoongemaakt, met of zonder kop
- 10-12 kapperappeltjes
- 1 takje munt, blaadjes fijngehakt
- voor de muntpesto
- Voor de muntpesto:
- 1 teen knoflook, grof gehakt
- 6 takjes munt, blaadjes geplukt
- 30 g pijnboompitten
- 30 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 75 ml olijfolie, extra vierge
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Meng in een ovenschaal de prei, venkel en asperges met 2 eetlepels olijfolie. Zet de groenten 12-15 minuten in de oven.
Maak ondertussen de pesto. Wrijf de knoflook met de munt en een snuf zout fijn in een vijzel, of gebruik hiervoor een staafmixer. Voeg de pijnboompitten toe en druk ze fijn. Roer met een lepel de Parmezaanse kaas erdoor en meng er dan de olijfolie door. Zet apart.
Verdeel de sardines over de groenten in de ovenschaal. Zet nog 7-10 minuten in de oven en leg er de laatste drie minuten de kapperappeltjes bij.
Besprenkel met 2 eetlepels muntpesto en bestrooi met de fijngehakte muntblaadjes. Serveer de rest van de muntpesto er apart bij.
Extra benodigd
Vijzel of staafmixer
Opmerking
Met pesto kun je eindeloos variëren. Volg vooral je eigen smaak. Je kunt alle soorten noten gebruiken en ook andere kruiden dan basilicum. De pesto bij deze sardines met groenten is op basis van munt. Lekker fris bij de prei en venkel.
Kookboek
Het recept 'Prei en venkel met sardines en muntpesto' is afkomstig uit het kookboek...
Veggies & Fish
Bart van Olphen
Tijdens zijn talloze visreizen heeft culinair visexpert Bart van Olphen zich laten inspireren door keukens van dichtbij en van verder weg. In 'Veggies & Fish' laat hij zien hoe je op een leuke en goede manier met vis kunt koken, met groenten als ster van de show... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: David Loftus