Stamppot sla met spekjes

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1½ kg aardappelen, in stukken
  • 250 g mager rookspek, in dobbelsteentjes
  • 600 g sla
  • 500 ml melk
  • 25 g boter
  • 1 mespunt nootmuskaat

Bereiden

Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in 20 minuten met het deksel op de pan gaar. Bak intussen de dobbelsteentjes spek langzaam uit in de koekenpan.

Verwijder de lelijke bladeren van de sla, was de groente goed, dep de bladeren droog en snijd ze fijn.

Breng de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, ½ theelepel zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een smeuïge puree. Roer er dan de sla door en warm het gerecht nog even op (niet te lang, want dan wordt de sla half gaar en dat is niet lekker).

Schep de stamppot in een schaal en schenk ten slotte het spekvet met de spekjes erover.

Het recept 'Stamppot sla met spekjes' is afkomstig uit het kookboek Stamppot van diverse auteurs. © De Lantaarn

Waardeer dit recept (29 stemmen)

Sla recept tips

Reacties op dit recept

  • Jan KeesBij ons wordt dit altijd gemaakt met fijn gesneden rauwe andijvie. Is net iets smaakvoller en blijft iets langer knapperig. Maar het devies blijft: direct serveren!

    • LeopolWij doen dat ook zo, maar als de spekjes gebakken zijn worden die geblust met azijn. Weer verwarmen, dan twee eieren er doorheen roeren, blijven roeren totdat het spek met ei is omringd.

    • PeterBij ons thuis werd er vetspek in dobbelstenen gesneden en uitgebakken tot kaantjes toegevoegd aan de aardappelen en sla met een flinke scheut azijn, peper en een lepel spekvet.

    • Teun@Leopol, na verwarmen spek en eieren gewoon door de stamppot doen?

    reageren

  • gIk heb ook altijd stamppot met sla willen maken, maar hij werd altijd slapjes, de sla dan. Verder lukken alle stamppotten, met alle groenten, zoals spruiten, spinazie en ook sperziebonen.

    • veraMisschien ijsbergsla gebruiken?

    • M.Voor het serveren nog een handvol rauwe sla toevoegen. IJsbergsla is wel ietwat knapperiger, maar minder smaakvol dan botersla.

    reageren

  • RobEen tip. Romanosla, die is knapperig en lekker als stamppot.

    reageren

  • veraStamppot met rauwe andijvie, spekjes en een scheutje azijn heet stimpstamp. Het lievelingseten van de kinderen! Lekker!

    reageren

  • MiekeMet rucola is het ook lekker. Stamppot rauwe andijvie en spekjes doe ik altijd wat prei of lenteui door en beetje mayonaise erover.

    reageren

  • EstaScheut azijn, stukjes gekookt ei en flink de pepermolen alles roeren heerlijk, noemen wij geroerde sla met spekjes. Eten we altijd als we terug komen van vakanties.

    reageren

  • MiriamSpekjes eerst uitbakken in spekvet uitje en knoflook bakken, daar sla, andijvie of wat dan ook even in aanbakken. Puree met flink wat nootmuskaat en peper (zonder melk kan heel goed). De knapperige spekjes erover heen. Met zonnebloempitten geroosterd met een scheutje sojasaus en/of kleine stukjes kaas die je lekker kan laten smelten in de stamppot. Zo leren kinderen alle groentes eten.

    reageren

  • RieIk vind de lekkerste stamppot die met verse knapperige raapstelen. Niet te smalle reepjes snijden en vooral de steeltjes gebruiken. Heerlijk met gebakken spekjes.

    reageren

  • RossKlassiek stamppotje, lekker hoor, laat de herfst en de winter maar komen!

    reageren

  • reinWij voegen aan de stamppot sla ook nog kleine dobbelsteentjes kaas toe. Niet te veel, net dat je om de zoveel happen nog even een kleine cheesebite meekrijgt...

    reageren