Snijbonen met witte bonen (blote billetjes in het gras)

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 7,8
  • Bijgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 200 g gedroogde witte bonen
  • 1 ui, in stukken
  • 1 laurierblad
  • 3 kruidnagels
  • 400 g snijbonen
  • 25 g boter

Voorbereiden

Week de bonen 8 uur in 1 liter koud water.

Bereiden

Kook de bonen in het weekwater met de ui, het laurierblad en de kruidnagels in ca. 45 minuten gaar. Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd zout naar smaak toe.

Haal intussen de snijbonen af en snijd ze in ruitjes. Kook ze in ca. 10 minuten in water met zout beetgaar. Giet ze af.

Verwijder de ui, het laurierblad en de kruidnagels uit de bonen en giet de bonen af.

Schep de snijbonen met de boter door de witte bonen en breng op smaak met peper.

Opmerking

Dit gerecht heeft vele namen: naakte kindertjes in het gras, blote billetjes in het groen, blote mannetjes of blote billetjes in ’t veld. Deze combinatie van snijbonen en witte bonen wordt van oudsher op nieuwjaarsdag gegeten. Erbij serveer je rookworst en gekookte aardappelen.

Kookboek

Het recept 'Snijbonen met witte bonen (blote billetjes in het gras)' is afkomstig uit het kookboek...

Deliciously Dutch

Marijke Sterk

Speciaal voor al die Hollanders met heimwee naar moeders pot én voor alle niet-Hollanders die ook de geneugten van bitterballen en erwtensoep willen leren... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Snijbonen recept tips

Reacties op dit recept

  • HansHeerlijk recept. Wij noemden het ‘beton’. Om 2 redenen: als je te snel eet, valt het als een blok beton zo zwaar in de buik én als je de restjes een uurtje op je bord laat staan, wordt het zo hard als beton. Maar onweerstaanbaar. Wel goed stampen.

    reageren