Spinazie-tijmflapjes

  • 6 stuks
  • 75 min
  • waardering 8
  • Lunchgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 250 g bloem
  • 125 g koude ongezouten boter, in blokjes
  • ca. 75 ml koude melk
  • voor de vulling
  • 350 g spinazie, dikke steeltjes verwijderd
  • 1 eetlepel koolzaadolie of olijfolie
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 125 g zachte geitenkaas of ricotta
  • 50 g Parmezaanse kaas, fijngeraspt (indien gewenst)
  • snufje versgeraspte nootmuskaat
  • handvol takjes tijm (vooral citroentijm is hier goed), alleen de blaadjes, gesneden
  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil (indien gewenst)
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Maak eerst het deeg. Zeef de bloem en een snufje zout of mix ze in de foodprocessor. Voeg de boter toe en wrijf deze erin met je vingertoppen, of doe de blokjes in de foodprocessor, tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Roer er de koude melk door, scheutje voor scheutje, tot het deeg net samenhangend is. Leg het op een werkblad en kneed kort door in een balvorm. Verpak deze in keukenfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Voor de vulling was je de spinazie grondig en doe je deze met het aanhangende water in een pan. Deksel erop en op middelhoog vuur de spinazie laten slinken. Giet af in een vergiet. Zodra de spinazie genoeg is afgekoeld, knijp je er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd in grove stukken.

Verhit intussen de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook ongeveer 10 minuten, tot deze zacht en glazig zijn. Roer de spinazie erdoor en laat afkoelen.

Doe de spinazie in een schaal en voeg de geitenkaas of ricotta toe, Parmezaanse kaas ook als je die gebruikt, en de nootmuskaat, tijm, citroenschil als je die gebruikt, ongeveer de helft van het ei en flink wat zout en peper. Goed vermengen.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 26 x 39 cm, 3 mm dik, en snijd deze in 6 vierkantjes van 13 cm. Kwast wat water over de randen. Verdeel het spinaziemengsel over de vierkantjes, vouw de vierkantjes diagonaal dubbel en knijp de randen goed dicht. Kwast er de rest van het ei overheen en maak bovenop een gaatje met een scherp mesje.

Leg de pakketjes op de bakplaat en zet 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Eet ze warm of koud.

Extra benodigd

Keukenfolie, bakpapier

Opmerking

Eet deze pakketjes als ze net uit de oven komen, of laat ze afkoelen en neem ze mee naar een picknick of feestje. Of stop ze in je broodtrommel voor de lunch. Gebruik je ricotta, voeg dan ook wat Parmezaanse kaas toe, gebruik je een smaakvolle geitenkaas dan is dit niet nodig.

Kookboek

Het recept 'Spinazie-tijmflapjes' is afkomstig uit het kookboek...

Veggie!

Hugh Fearnley-Whittingstall

'Veg!' is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine 'Veg!' - 'Veggie!' met 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Spinazie recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!