Sjalotbloemen met paprikadip

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 450 g sjalotten, gepeld maar heel
  • 100 g bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel knoflookgranulaat
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels selderiezout
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 groot ei, losgeklopt
  • voor de dip
  • 200 g crème fraîche
  • 2 theelepels paprikapoeder

Bereiden

Meng voor de dip de crème fraîche met het paprikapoeder in een kom en breng flink op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

Schenk een laagje van 5 cm plantaardige olie in een grote, diepe koekenpan of kookpan. Verhit de olie op middelhoog vuur tot 180 °C (schep wat beslag in de olie: als dit meteen sist, is de olie op temperatuur). Bekleed een bord met een dubbele laag keukenpapier.

Snijd intussen de wortels van de sjalotten. Snijd elke sjalot in de lengte ongeveer 8 keer in om luciferdikke 'bloemblaadjes' te maken en stop 1 cm van de bovenkant zodat de bloemblaadjes aan elkaar blijven zitten. Spreid de bloemblaadjes van elke sjalot voorzichtig uit elkaar.

Voeg de bloem, het paprikapoeder, het knoflookgranulaat, de gedroogde oregano, het selderiezout en de cayennepeper toe aan een diep plastic bakje en meng goed. Klop het ei los in een andere kom.

Wentel een sjalot door het bloemmengsel zodat alle randjes met bloem zijn bedekt. Schud overtollige bloem eraf, doop de sjalot direct in het ei en zorg dat ook de binnenkant goed met ei is bedekt. Schud overtollig ei eraf en wentel de sjalot opnieuw door de bloem.

Laat de sjalot voorzichtig in de hete olie zakken. Herhaal met de rest van de sjalotten. Bak 2 tot 3 minuten en keer halverwege, tot de sjalot aan alle kanten goudbruin is. Schep met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op het bord met keukenpapier. Bestrooi met extra zeezoutvlokken en serveer heet met de dip ernaast.

Opmerking

'Ik heb een versie van deze sjalotbloemen een paar jaar geleden in een restaurant tijdens een vakantie in Amerika voor het eerst gegeten. We vonden ze zo lekker, dat we ze bleven bestellen! Mijn versie is net zo lekker en kun je serveren als fingerfood of als bijgerecht. De dipsaus is eenvoudig, maar past er perfect bij.' - Sabrina Ghayour

Kookboek

Het recept 'Sjalotbloemen met paprikadip' is afkomstig uit het kookboek...

Bazaar

Sabrina Ghayour

'Bazaar' geeft vegetarische, Midden-Oosterse recepten in alle facetten: lichte snacks, comfort bowls, brood, salades voor ieder seizoen, hoofdgerechten die naar meer smaken, spectaculaire bijgerechten en zoete traktaties. Geserveerd op grote schalen... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Uien recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!