Venkel in de oven met trostomaatjes en tijm

  • 2 personen
  • 50 min
  • waardering 8,3
  • Bijgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen
  • olijfolie
  • 15 kleine trostomaatjes
  • tijm (gedroogde en verse)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Maak de venkelknollen schoon. Snijd bovenaan het groen eraf (dat verbrandt in de oven), maar houd het opzij voor de afwerking. Snijd ½ cm van de onderkant. Haal het buitenste blad eraf als het beschadigd of vuil is.

Snijd de knollen in dikke plakken van ongeveer 1 cm. De steelaanzet mag je eraan laten, dat houdt de bladeren samen. Wrijf ze goed in met olijfolie en leg ze in een vuurvaste ovenschaal. Kruid met zout en peper. Zet de schaal 40 minuten in de oven.

Halveer de tomaatjes, leg ze dicht bij elkaar op een bord met de gesneden kant naar boven. Kruid met flink wat gedroogde tijm en een beetje zout en peper. Giet er nu in een dunne straal olijfolie over. Let erop dat ook de tijm onder de olie zit. De laatste 15 minuten van de gaartijd leg je de tomaatjes tussen de venkel.

Werk af met verse tijm en wat plukjes van het groen van de venkel. Lekker bij vis.

Kookboek

Het recept 'Venkel in de oven met trostomaatjes en tijm' is afkomstig uit het kookboek...

Puur genieten

Pascale Naessens

Na het succes van de boeken 'Mijn pure keuken 1' en 'Mijn pure keuken 2' grijpt Pascale Naessens terug naar eenvoudige, snelle, maar vooral ook... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (31 stemmen)

Venkel recept tips

Reacties op dit recept

  • RitaEn dit recept ga ik vanavond uitproberen, het water liep me in de mond bij het lezen ervan.

    • PaulZou ik niet doen. In 40 minuten in de oven is de venkel niet gaar en uitgedroogd. Het ziet er wel heel lekker uit, maar valt tegen.

    • PaulaIk heb dit vandaag geprobeerd. Heerlijk. 45 minuten en na 30 minuten de tomaatjes erbij. Ik had de venkel van tevoren wel ingesmeerd met olijfolie. Bij mij is dit een blijvertje.

    • SimoneIk had hetzelfde als Paul. Droog en niet gaar. Alles kon de kliko in. Jammer.

    • ReinierIk had verwacht dat het droog en niet gaar zou zijn, maar bij ons werkte het wonderwel. Het recept benadrukt dat je alles goed met olijfolie moet insmeren en dat had ik gedaan. Dan blijft het afwachten, maar in ons oventje zit een glazen deurtje waardoor ik het goed in de gaten kon houden. Op de hoogste stand begon het na 10 minuten mooi te sissen; daarna heb ik de temperatuur iets teruggenomen.

    • ShirleyIk ga dit zeker nog eens maken. Precies het recept gevolgd, maar doordat ik de schaal even uit de oven had gehaald om de tomaatjes tie te voegen heb ik hem 5 minuutjes extra laten staan! Vooraf bestrooid met peper, zout en tijm en ingesmeerd met olijfolie. Goed gaar en lekker van smaak

    reageren

  • daveLekker, en dit alles groeit in m'n tuintje, dus ga dit zo eens maken, vers... Dank.

    reageren

  • BenOok lekker met een beetje geraspte kaas (oud) er overheen, samen met de tomaatjes.

    reageren

  • lindaDit venkel recept is goddelijk lekker en dat met zo weinig ingrediënten, een klein wondertje. Ik heb het voor het eerst bij vrienden gegeten en maak het sindsdien bijna elke maand wel een keertje zelf klaar.

    reageren

  • olgaIk heb het gemaakt en is zo lekker. Komt vast en zeker vaker op tafel.

    reageren

  • AlyAlles groeit in mijn tuin. Ik heb er Cevapcici bolletjes en Parmigiano kaas aan toe gevoegd. Heerlijk!

    reageren

  • InekeHeerlijk, en het ziet er geweldig uit.

    reageren

  • LienIk heb het gegeten met gestoomde zoete aardappel en wat witte bonen erover gesprenkeld. Heerlijk!

    • Anja KeulstraMag ik vragen hoe je de zoete aardappel zo lekker hebt gekregen? Ik heb al zo veel verschillende manieren geprobeerd, maar vindt niet echt een lekker recept. Alvast heel bedankt voor uw reactie. Groetjes Anja Keulstra

    • IrisHi Anja, ik snij de zoete aardappel in dunne plakjes en doe daar ook olijfolie en zout op. Tegelijkertijd met de Venkel in de oven. Als je er goed olijfolie over strijkt wordt alles lekker gaar en brand niet aan. Na 25 min de tomaatjes er bij en soms leg ik daar nog een stukje zalm bij.

    reageren

  • olgaHeb het nu al een paar keer gemaakt en vind het heerlijk.

    reageren

  • RenéeIk maak dit recept regelmatig. Mijn man en ik vinden het heel lekker. Vooral met een stukje verse kabeljauwhaas dat ik er zo'n 15 a 20 minuutjes voor de groenten klaar zijn ( vlak voor de tomaatjes) bovenop leg. Heerlijke combinatie.

    • InekeDeze ga ik vandaag zeker proberen.

    • RiaIk heb het de 1e keer gemaakt, erg lekker en gezond. Alleen de venkel ietsje langer in de oven voor de gaarheid!

    reageren

  • AliHeerlijk gegeten! Aardappelpartjes in schil toegevoegd en besprenkeld met olijfolie!

    reageren

  • MariaHet is heel erg lekker met kabeljauw zeker aan te bevelen. Had wel een de venkel was toch wat niet lekker zacht, zou dit recept zeker nog veel vaker willen maken. Zou ik de venkel eerst even vooraf in b.v. kippenbouillon gaar koken (dan is deze nier vegetarisch).

    reageren

  • JanEnkele keren gemaakt, is echt heel lekker maar het verdient aanbeveling de venkelplakken vooraf enkele minuten (ongeveer 7) te koken in water of groentebouillon van een blokje en dan uit te laten lekken. Anders wordt het resultaat toch wat te droog of juist niet gaar. Daarna afbakken/gratineren met kaas, hmmmm!

    • CynthiaVoorkoken is een must. Dat dit er niet bij vermeld is, was voor mij een reden om slechts 1 ster te geven. Het gerecht staat al 90 minuten in de oven. Nu eindelijk net zo’n beetje gaar. De bijgerechten zijn verpieterd en de kids breken de boel af. Vreselijk als de planning van zo’n recept niet klopt.

    reageren

  • hannieBen het nu aan het maken. Heb de venkel voorgekookt, ook rosevalaardappeltjes erbij die voorgekookt zijn. Heel benieuwd!

    reageren

  • HannyIk vind het echt een toprecept. Heb het nu een aantal keer gemaakt en de venkel niet voorgekookt. Bij mij is de venkel wel gaar na 40 minuten in de oven, wel goed ingesmeerd met olijfolie. (Misschien de plakken iets dunner maken).

    • WouterZelfde hier. Ondertussen 6x gemaakt (100% succes rate). Truc is om de steeltjes van de venkel op 1cm af te snijden en weg te gooien, die blijven hard/droog. Plakken inderdaad niet dikker dan een cm doen, dan komt het goed.

    reageren

  • DymphieVandaag klaargemaakt. 35 min in de oven met olijven erbij. Heerlijk.

    reageren