Venkel recepten

Zie ook

Venkel

Venkel

Venkel, met zijn zachte in elkaar gegroeide bladscheden, wordt niet geheel terecht tot de knolgewassen gerekend. De groente lijkt op een knol en wordt ook als zodanig verkocht. Reken per persoon op een halve knol, die bij de koop witte buitenste bladeren en fris groen moet hebben. De aanvoer uit eigen land vindt voornamelijk plaats van mei tot oktober. Vooral de Italianen zijn gek op de wat anijsachtige smaak van de venkel. Venkel kan in een open plastic zak twee tot drie dagen in de koelkast worden bewaard. Venkel kan ook rauw, geschaafd of dun gesneden, als salade worden gegeten.

Venkel combinaties

Venkel gaat goed samen met room, kippenbouillon, olijfolie, citroen, sinaasappel, kaas, amandelen, pijnboompitten, hazelnoten, walnoten, tomaten, aardappelen, ansjovis, tonijn, mayonaise, kappertjes, olijven, radicchio, waterkers, gerookte zalm en prosciutto. ¹)

Gesmoorde venkel recept

Maak venkelknollen schoon (het venkelgroen kunt u afknippen, kleinsnijden en in salades verwerken). Blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout, spoel ze in koud water en laat uitlekken. Snijd grote knollen in vieren; laat kleine knollen heel. Leg ze in een braadpan die bekleed is met spekzwoerd, met daarop een laagje ui en wortel in plakjes. Schep er een paar eetlepels niet-ontvette bouillon bij. Breng het geheel aan de kook, sluit de pan en laat de inhoud in circa 40 minuten in een tot 220 °C verhitte oven gaar worden. ²)

Hartige taart met venkel

Verwarm 125 ml room met 150 g gorgonzola tot het een gladde saus wordt en laat deze iets afkoelen. Bekleed intussen een lage taartvorm van zo'n 26 cm doorsnee met roomboterbladerdeeg. Schaaf een grote, dikke venkelknol (of twee kleinere knollen) in dunne reepjes en verdeel de reepjes met ringetjes bosui en fijngehakte kruiden als peterselie en/of oregano over de taartbodem. Roer tot slot 4 eieren door de gorgonzolasaus en schenk dit mengsel over de venkel in de taart. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 200 °C in 30 minuten goudbruin en gaar. ³)

[ Bron: 'Van de groenteman' ¹) | 'De Grote Larousse Gastronomique' ²) | redactie ³) ]

[ Beeld: Ekaterina Kondratova | Shutterstock.com ]