Witlof met ham en kaas the easy way

 • 4 personen
 • 40 min
 • waardering 7,5
 • Hoofdgerecht
 • Hollands
 • Vlees

Ingrediënten

 • 8 stronkjes witlof
 • 8 plakjes rauwe ham
 • kaas naar keuze, om te raspen
 • nootmuskaat

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Spoel voor 4 personen 8 stronkjes witlof af en laat een minuut of 6 in gezouten water koken.

Laat uitlekken, halveer en snijd de kontjes weg (dat doe ik nu pas zodat de stronkjes tijdens het koken niet uit elkaar vallen).

Rol elke helft in 1 plak rauwe ham en leg in een beboterde ovenschaal.

En dan de kaas. Die kan als saus, wat echt héérlijk is maar ook véél calorierijker, of gewoon geraspt. De laatste variant is tevens de snelle variant, je hoeft immers geen roux te maken.

Rasp kaas naar keuze over de witlofrolletjes, bestrooi met een paar draaien zwarte peper en zet vervolgens 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Rasp er voor het serveren wat nootmuskaat over.

Wil je wel all the way-kaassaus, maak dan een roux van 1½ eetlepel boter die je smelt in een steelpannetje (niet bruin laten worden!). Voeg hier 1½ eetlepel bloem aan toe en roer dit goed met een houten pollepel, ongeveer 3 minuten, tot de bloem gaar is. Giet er dan, in delen, 300 ml melk bij en roer tot een glad mengsel. Of neem 200 ml bouillon en 100 ml melk. Voeg 150 g geraspte kaas toe en roer tot de kaas in de roux is gesmolten. Maal er flink wat peper over en schenk de kaassaus over de witlofrolletjes. Zet de schaal in de oven en na 25 minuten bruinen de randjes, bubbelt de saus en is het gedaan. Bestrooi de schotel voor het serveren met wat vers geraspte nootmuskaat.

Opmerking

'Mijn ouders deden op zondag geregeld aan onregelmatig kerkbezoek. Vaste prik op de zondagen waren echter de taartjes bij de koffie en de zondagsborrel bij vrienden die een paar huizen verderop woonden. De dienst duurde tot 11.00 uur en in het slechtste geval tot 11.15 uur bij voorgangers die hun punt maar niet konden zetten. Op dat soort zondagen zat mijn moeder op hete kolen, want voordat de gang naar de borrelvrienden werd gemaakt wilde ze onze lunch 'ovenklaar' hebben staan zodat ze die bij thuiskomst alleen nog maar in de oven hoefde te schuiven. De witlofschotel met ham en kaas leende zich daar bij uitstek voor. Ik heb het recept van mijn moeder een beetje aangepast omdat ik niet altijd even gecharmeerd ben van gekookte ham (behalve bij asperges) maar des te meer van rauwe (óók bij asperges). Verder varieer ik met de kaassoort, maar belegen Goudse is altijd goed. Of cheddar, Parmezaanse kaas, een harde geitenkaas; het is gewoon een kwestie van proberen en wat je in huis hebt.' - Anita Witzier

Kookboek

Het recept 'Witlof met ham en kaas the easy way' is afkomstig uit het kookboek...

Zonder fratsen

Anita Witzier

Gewoon lekker en gezond eten zonder je blind te hoeven staren op trends, hypes en superfoods, die van eten een heilig moeten maken. Niet te veel van alles, niet meer, niet minder. Bijna belachelijk in z'n eenvoud. Oftewel: zonder fratsen... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Witlof recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!