Choucroute (zuurkool uit de Elzas)

  • 4 personen
  • 255 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 g spek of bacon, in reepjes gesneden
  • 1 kg zuurkool, afgespoeld en uitgeknepen
  • 1 groene appel, geschild en grof geraspt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 8 krieltjes of nieuwe aardappelen, gehalveerd
  • 400 g varkensschouder, in plakken van 1 cm
  • 2 braadworsten, in dikke plakken
  • 6 kruidnagels
  • 12 jeneverbessen
  • 2 verse of gedroogde laurierblaadjes
  • 375 ml witte wijn, bijvoorbeeld riesling
  • mosterd en roggebrood, voor erbij

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 120 °C.

Verhit de olie in een grote vuurvaste ovenschaal op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door.

Doe de ui en knoflook in de ovenschaal en fruit 4 minuten, tot alles zacht en glazig is. Schep in de kom met de zuurkool en meng.

Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, samen met de aardappelen en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper.

Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en zet 4 uur in de oven, totdat het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.

Variatietip

Je kunt voor dit robuuste gerecht uit de Franse Elzas prima andere soorten varkensvlees gebruiken, zoals varkensschenkel of lekkere worstjes.

Bereiding in de slowcooker

Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit 4 minuten, tot ze zacht en glazig zijn. Schep in de kom met de zuurkool en meng. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de slowcooker, samen met de aardappels en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper. Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en peper, schenk de wijn erbij en laat 4 uur op de hoge stand garen tot het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.

Kookboek

Het recept 'Choucroute (zuurkool uit de Elzas)' is afkomstig uit het kookboek...

Slow cooked

Olivia Andrews

In 'Slow cooked' staan 100 recepten die zowel te maken zijn in de slowcooker als op het fornuis of in de oven. Van soep, de ultieme bolognese en vegetarische... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (21 stemmen)

Zuurkool recept tips

Reacties op dit recept

  • GerardJa, dit is heerlijk. Wees alleen niet te zuinig met de wijn, dat voorkomt aanbranden. En: gebruik ganzenvet i.p.v. olijfolie. Dat geeft aan dit recept precies de authentieke smaak. En ganzenvet is in tegenstelling tot wat veel mensen denken zeer gezond. Probeer maar en u zult het proeven!

    reageren

  • MartijnWat een geweldig goed zuurkool recept, om je vingers bij af te likken zo heerlijk, hartelijk dank!

    reageren

  • EmielDe hoeveelheid look gaat gegarandeerd dit overigens prachtige recept naar de vaantjes helpen. Ik heb beroepsmatig tientallen keren in de Elzas verbleven en heb als zuurkool liefhebber bijna telkens zuurkool gegeten maar ben nooit look tegengekomen. Er zijn natuurlijk mensen die in alles knoflook draaien, die altijd een walm verspreiden, wiens zweet ruikt naar rottend vlees en de toiletten waar op ze hun stoelgang hebben gedaan het eerste uur niet te gebruiken zijn. Maar ieder zijn meug. Vrijheid, blijheid.

    • NellekeGewoon een zuurkool recept. Hou je een beetje in met je overtrokken reactie.

    • AlberNou Emiel, iets rustiger kan wel. Ik eet ook knoflook en herken niets van wat je zegt.

    • JoostGefrusteerde reactie.

    • COkoko, kunnen jullie deze reactie van die Emiel niet verwijderen? Is gewoon beledigend dit.

    reageren

  • HeinEen heerlijk recept, zeker als alle smaken langzaam op elkaar in kunnen werken. En knoflook, wie is er niet groot mee geworden als basis smaakmaker.

    • PatrickIk niet hoor. Toen ik jong was, waren knoflook en olijfolie zeer exotische ingrediënten die ze in verre landen zoals Spanje gebruikten.

    reageren

  • NellekeHeb het vandaag gemaakt. Echt heerlijk. Heb er wel mijn eigen draai aan gegeven. Ik heb wat zuurkoolspek gebruikt en wat rozijnen toegevoegd. Natuurlijk ganzenvet gebruikt. Dit maak ik nog wel weer. Dan voor familie. Bedankt voor het recept.

    reageren

  • CatharinaWat een gigantische hoeveelheid vlees in een tijd dat we leren om duurzaam te leven en dus minder vlees te eten.

    • LidyCatharina, het is typisch een gerecht wat je voor minimaal 6 à 8 personen maakt. Dan valt de hoeveelheid wel mee. Ben het wel met je eens hoor!

    • Anka & CeesVind jij 100 g vlees per persoon veel? Er komen nog worstjes bij, ok. Het zal wel aan mij liggen [Duits ;-)] Voor ons zijn de porties vlees in NL aan de krappe kant. Een tipje voor duurzaam en kwalitatief topvlees: www.sameneenkoekopen.nl. Wij gaan het in ieder geval maken dit weekend. Ben benieuwd.

    • AnjaEr staat boven het recept dat het voor 4 personen is, dus ik vind de hoeveelheid vlees ook wel heel erg veel, ik zou zeggen dat dit voor 8 personen is.

    reageren

  • LidyIk gebruik een mooi stuk casselerrib hiervoor. Haal ik in Duitsland in de supermarkt. Als ik het echt als feestgerecht maak, komt er confit de canard op. Is variatie uit de Savoie. Mmmm...

    reageren

  • IngridIk houd niet van knoflook, dus zal er zeker geen 4 teentjes in doen. Het recept is voor 4 personen, vlees vind ik ook aan de ruime kant en zijn de aardappels niet aan de krappe kant?

    reageren

  • PaulIk krijg acuut heimwee naar Bussang, letterlijk aan de bronnen van de Moezel, waar ik de afgelopen herfst twee weken in de bossen mocht werken. Dit recept ga ik dit weekend zeker koken!

    reageren

  • JanRecept ziet er prima uit. Echter, ben half of half opgegroeid in de Elzas en wat mij betreft mag aan dit recept casselerrib niet ontbreken (carré de porc salé).

    reageren

  • CatherineIk kom zelf uit de Elzas en jullie recept klopt echt niet. Wij doen geen appels erdoor heen, geen varkensschouder, geen braadworst! Dat is wel een lekker recept maar geen Elzasser recept. Onze zuurkool wordt gemaakt met verse spek, gerookte spek, klein ham, varkensfricadeau, soms leverbeignets, knakworsten, en heel speciale worsten maar beslist geen braadworst.

    reageren