Zuurkool met gegrild Zeeuws spek

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 ui, grof gesnipperd
  • 500 g zuurkool
  • 1 eetlepel suiker
  • 5 kruidnagels
  • 3 laurierblaadjes
  • 100 ml (bok)bier
  • 1 grote appel, in 8-10 partjes
  • 200 g Zeeuws spek, in plakken van ½ cm dik
  • 1 verse rookworst

Bereiden

Verhit de boter in een hapjespan. Fruit de ui 5 minuten en voeg dan de zuurkool, suiker, kruidnagels en laurierblaadjes toe. Meng alles goed en voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk het bier erbij en leg de partjes appel bovenop de zuurkool.

Leg een deksel op de pan en stoof het geheel in 30 minuten gaar. Schep de zuurkool nu en dan om. Stoof de laatste 10 minuten de rookworst bovenop de zuurkool mee.

Verhit de grillpan. Leg de plakjes spek in de pan en gril ze aan beide kanten goudbruin en krokant. Serveer de zuurkool met het spek ernaast.

Extra benodigd

Grillpan

Tip

Door het gebruik van Zeeuws spek in plaats van klassiek zuurkoolspek wordt deze zuurkoolschotel met appel ineens heel bijzonder. Zeeuws spek is gemarineerd, dan langzaam gegaard en vervolgens krokant geroosterd waardoor het zijn bijzondere smaak krijgt. Serveer dit gerecht bijvoorbeeld bij gebraden fazant: een verrukkelijke combinatie. Maak ook eens een Nederlandse BLT-sandwich met Zeeuws spek, kropsla en tomaat.

Kookboek

Het recept 'Zuurkool met gegrild Zeeuws spek' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker Hollands (mid-price editie)

Yolanda van der Jagt

In de mid-price editie van 'Lekker Hollands' laat chef-kok Yolanda van der Jagt zien welke originele en lekkere gerechten je met producten van eigen bodem... lees verder

© Mo'Media

Waardeer dit recept (58 stemmen)

Zuurkool recept tips

Reacties op dit recept

  • LynnMmmm... Het lijkt er op dat ik eindelijk een recept met zuurkool heb gevonden dat iedereen in mijn gezin lekker vindt. Heel erg bedankt!

    reageren

  • martinKan je die zeeuwse spek gewoon overal kopen?

    • johannaJa hoor, bij de supermarkt slager.

    reageren

  • cOok heel lekker: zuurkool, aardappelpuree, spekjes, krenten, ananas, lekkere worst.

    reageren

  • InekeWie kan mij vertellen hoe ik zelf Zeeuws spek kan maken?

    • TanyaHet Zeeuwse spek kun je gesneden per ons kopen bij Albert Heijn en de HEMA. En anders kun je een stuk buikspek koken met kruiden (zelf naar keuze te kruiden) en dan in plakjes snijden.

    reageren

  • ChantalHeerlijk gerecht, ook onze kinderen smulden ervan. Gaan we zeker vaker eten.

    reageren

  • CorneliaHallo Allemaal. Het recept ziet er prima uit, maar waarom die eetlepel suiker, er gaat ook al bier in, de ui is ook al zoetig, dus laat die suiker weg, tegenwoordig moet overal suiker in, het is vergif en verslavend.

    reageren

  • mayDit zuurkool recept ga ik zeker maken.

    reageren

  • GustavIk vind alles goed, maar in plaats van bier neem ik wijn.

    • BepWitte wijn dan.

    reageren

  • WillemWas erg lekker, maar miste wel de aardappelpuree.

    reageren

  • AbelZeeuws spek zelf maken is heel gemakkelijk om het zelf te doen... men neme een mooi blokje spek... opzetten met een beetje zout en water... rustig laten garen... uit de pan... kruiden die je zelf lekker vind er in wrijven... daarna nog even in de oven op 180 graden tot hij mooi licht bruin wordt.

    reageren

  • EmielZouden jullie eens kunnen uitleggen wat een hapjespan is en in hoeverre die verschilt van een gewone braadpan. Waarom toch steeds die vreemde zaken vermelden waarnaar een hoop mensen het raden hebben voor wat het staat.

    • CharlotteEen hapjespan is een pan met een glazen deksel erop.

    reageren

  • RoelofIk heb geen grillpan, wat nu?

    • WillemOp naar de winkel! Van een goede grillpan - dus niet eentje van Blokker, maar iets goeds van bijvoorbeeld Oldenhof - heb je jarenlang plezier.

    • TonAnti-reclame is ook reclame!

    • carlaIk heb een heel goede grillpan, ooit gekocht bij... Blokker (maar was niet goedkoop).

    reageren

  • GerryIn plaats van bier of wijn is appelsap ook heerlijk (geen suiker toevoegen).

    reageren

  • Gerard Ik weet donders goed wat een hapjespan is, maar wat is in vredesnaam een BLT sandwich?

    • MarcBLT = Bacon Lettuce Tomato

    reageren

  • BertHeel lekker, maar dan moet je de zuurkool wel weg gooien.

    reageren

  • GustavBier in zuurkool vind ik niet passend. Ik geef iets vleesbouillon en witte wijn bij.

    reageren