In witte wijn, room en tijm gesmoorde kip

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 4 grote kippenpoten, overtollig vet en vel eraf gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 wortels, in stukken van 4 cm lang gesneden en daarna in vieren
  • 8 sjalotjes of heel kleine verse uien
  • ½ bosje tijm of citroentijm
  • 2 teentjes knoflook, gepeld, geplet met de zijkant van een mes
  • 250 ml witte wijn, zoals Riesling
  • 125 ml room (35% vet)
  • snufje cayennepeper
  • 2 theelepels bloem
  • 10 g boter

Bereiden

Was de kip en droog af met keukenpapier. Zet een grote, diepe koekenpan of braadpan (ca. 30 cm doorsnee) op middelhoog vuur. Doe de olijfolie erin en bak de kip met de huidkant naar beneden 3-4 minuten tot het vel goudbruin is. Draai om en bak nog eens 2 minuten. Haal dan de kip uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.

Giet voorzichtig het teveel aan vet uit de pan en veeg hem schoon met keukenpapier. Doe dan de kip terug in de pan met de wortels, sjalotjes, tijm, knoflook en wijn. Zet op hoog vuur en breng de wijn aan de kook; zet dan de warmtebron laag, leg een deksel op de pan en laat 30 minuten smoren. (Heb je geen pan die groot genoeg is, dan kun je de kip ook in een braadslee doen, met aluminiumfolie afdekken en op het fornuis smoren of in een oven op 180 °C (gasstand 4).)

Haal na 30 minuten het deksel eraf en voeg de room toe. Breng dan op smaak met ½ theelepel zeezout, ½ theelepel versgemalen zwarte peper en de cayennepeper. Laat nog eens 15-20 minuten koken of tot de kip mals is en bijna van het bot valt. Haal de kip en groenten met een gaatjeslepel uit de pan en hou ze warm op een schaal.

Verwarm de saus tot hij pruttelt. Meng de bloem en de boter in een kommetje tot een pasta en klop die door de pruttelende saus. Proef en breng de saus als dat nodig is verder op smaak. Schep dan de saus over de kip en serveer.

Kookboek

Het recept 'In witte wijn, room en tijm gesmoorde kip' is afkomstig uit het kookboek...

De Urban Cook

Mark Jensen

Mark Jensen, chef van restaurant Red Lantern in Sydney, vindt dat je echt niet je eigen kippenfokkerij hoeft te beginnen of naar het platteland moet verhuizen... lees verder

© Aerial Media Company

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Kippenbouten recept tips

Reacties op dit recept

  • ArnoldHet is een lekker recept, maar voeg er eens iets anders aan toe om het nog lekkerder te maken, bv champignons. gr. Arnold

    reageren

  • DanielaWij hebben echt genoten van dit recept, echt lekker een aanrader! :-)

    reageren

  • WietIs die kip nou met of zonder vel (zie ingrediënten respectievelijk bereiding)?

    reageren