Kip & gevogelte recepten

Populair

Alfabetisch

Kip & gevogelte

Kip & gevogelte

Onder gevogelte wordt in culinaire zin verstaan de tamme en wilde vogels die door de mens kunnen worden gegeten. Tot het tamme gevogelte behoort in de eerste plaats de kip, die met grote regelmaat op het menu voorkomt, maar ook kalkoen, parelhoen, kwartel, tamme eend en gans behoren ertoe.

Soorten

Er wordt in Nederland veel kip gegeten. De ene kip is echter de andere niet. Er bestaan verschillende soorten. De zogenaamde gewone kippen zijn afkomstig uit de intensieve pluimveehouderij. Deze kippen leven in grote aantallen in schuren en hebben weinig bewegingsvrijheid. Ze worden gevoed met granen en dierlijke meelproducten en na 6-8 weken geslacht. Maïskippen zijn kippen die hoofdzakelijk met maïs worden gevoed. Het vel en het vlees van deze kippen heeft een gele kleur. Ook maïskippen leven bij elkaar in schuren.

Scharrelkip

Scharrelkippen zijn kippen die minder dicht op elkaar leven en vrij in de stallen kunnen rondlopen. Voor scharrelkippen (of scharrelkuikens; een kip van 6-9 weken is eigenlijk nog een kuiken) geldt een maximum van twaalf dieren per vierkante meter. Heeft een scharrelkip de mogelijkheid om de stal te verlaten en naar buiten te gaan, dan spreekt men van 'scharrelpluimvee met uitloop'. Er zijn wat betreft scharrelkippen afspraken gemaakt over het strooiselmateriaal dat wordt gebruikt en over de ventilatie, drinkwatervoorziening, verlichting en het voedsel. Het voedsel dat de kippen krijgen moet voor ten minste 70% uit graan bestaan. 's Nachts is geen kunstlicht toegestaan.

Bresse-kip

Er zijn in Nederland ook uit Frankrijk afkomstige scharrelkippen te koop. Deze boerenkippen (poulet fermier) hebben verschillend gekleurde etiketten. Een bekende Franse scharrelkip is de poulet de Bresse. De uit Brabant afkomstige poulet den Dungen is ontstaan uit eieren van de Bresse-kip. De poulet de Bresse en de poulet den Dungen wegen tussen de 1.500 en 2.500 g en zijn zwaarder - en duurder - dan andere kippen.

[ Bron: 'Wannée' ]

[ Beeld: from my point of view | Shutterstock.com ]