Crème de Cassis

 • 2 liter
 • 180 min
 • waardering 7,5
 • Drank
 • Frans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 1½ kg zwarte bessen
 • 2 liter rode wijn
 • 1½ kg suiker, indien gewenst nog wat meer
 • 700 ml wodka (zonder toevoegingen)

Bereiden

Was de bessen grondig. Knip vervolgens met een scherp schaartje al te harde steeltjes en topjes weg. Doe de bessen in een grote pan en pureer ze met een aardappelstamper fijn. Het resultaat is een grote hoeveelheid sap.

Giet de rode wijn erover en roer goed door. Dek af en laat 48 uur rusten, terwijl je af en toe roert (en de pan daarna weer afdekt).

Zeef het geheel door een zak van neteldoek in een gesteriliseerde bak of pan. Dit kan even duren. Tip: laat de zak ’s nachts uitlekken door hem aan de achterkant van een stoel te hangen met daaronder de bak. Knijp de laatste restjes eruit (met handschoenen!).

Maak de oorspronkelijke pan schoon en giet het sap erin terug. Voeg nu de suiker toe en verwarm al roerend voorzichtig totdat het sap bijna kookt. Houd tegen de kook aan totdat de vloeistof indikt en stroperig wordt. Dit duurt ongeveer een uur. Roer af en toe.

Proef de likeur en voeg meer suiker toe als je hem nog meer smaak of textuur wilt geven. Roer totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

Voeg de wodka toe, roer goed door en giet in gesteriliseerde flessen. Het lekkerst na 12 maanden rijping. Bewaren op een koele, donkere plaats.

Opmerking

Je zou niet verwachten dat een chic drankje zoals crème de cassis zo eenvoudig te maken is. Voorwaarde is wel dat je een goede rode wijn gebruikt. Het zal niet het eerste cassisbrouwsel zijn dat mislukt doordat er een goedkope wijn is gebruikt. Of, net zo erg, een reeds geopende, geoxideerde wijn. Dus zorg dat je een nieuwe, goede fles opentrekt. Je kunt het beste een fruitige, volle rode wijn gebruiken zoals een merlot uit Californië, een rode zinfandel, of een grenache uit Zuid-Frankrijk.

Kir en kir royal

Crème de cassis vormt de basis voor twee klassiekers: kir en kir royal. Klassieke kir maak je door een kleine hoeveelheid crème de cassis in een wijnglas te gieten en hier koude aligoté (een druivensoort uit Bourgondië) aan toe te voegen. Je kunt hier ook een andere droge wijn voor gebruiken die niet op eiken is gerijpt, zoals een muscadet. Kir royal maak je door 15 ml crème de cassis in een champagneglas te gieten en hieraan een gekoelde, droge, mousserende wijn toe te voegen (bij voorkeur een crémant de Bourgogne of een champagne).

Kookboek

Het recept 'Crème de Cassis' is afkomstig uit het kookboek...

Uit de tuin in de fles

Susy Atkins

In dit boek vind je bijna 70 recepten voor het maken van de heerlijkste sapjes, drankjes en wijnen - met en zonder alcohol: van amaretto, perensiroop en limoncello tot... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Dranken recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!