Slagroomtruffels

 • 25 stuks
 • 45 min
 • waardering 7,4
 • Hapje
 • Hollands
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • voor de vulling
 • 200 ml slagroom
 • 100 g fijne kristalsuiker
 • ½-1 vanillestokje
 • 150 g zachte boter, op kamertemperatuur
 • voor de coating
 • 35-40 g cacao
 • 250 g pure chocolade, in stukjes gebroken

Bereiden

Doe de slagroom en suiker in een kleine pan. Splits het vanillestokje en schraap het zachte merg er uit. Doe dit samen met het stokje in de pan. De gebruikte hoeveelheid hangt af van hoe vers en geurig het vanillestokje is. Zelf vind ik een half stokje genoeg. Verhit het mengsel op heel laag vuur en laat de suiker al roerend oplossen. Zet het vuur uit zodra de suiker is opgelost. De slagroom mag niet koken, want dat zorgt voor velvorming. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en verwijder het vanillestokje vlak voor gebruik.

Klop de boter in een heavy-duty mixer glad. Schenk het roommengsel terwijl de mixer draait heel langzaam in een dun stroompje op de boter. Schraap het zo nodig enkele malen langs de wanden van de kom omlaag. Eerst lijkt het of het mengsel gaat stremmen, want het ziet er korrelig uit. Blijf een tijdje net iets boven matige snelheid kloppen, totdat het mengsel emulgeert en de consistentie krijgt van een gladde botercrème. Stop met kloppen. Het mengsel moet nu zijn vorm behouden. Zet het als het nog wat zacht is een paar minuten in de koelkast.

Bekleed één grote of twee kleine bakplaten met bakpapier.

Gebruik twee kleine dessertlepels om quenelles te maken die aan de bovenkant afgerond zijn. Schep op één lepel wat van het roommengsel en leg het op de tweede lepel. Vorm het met de eerste lepel tot een mooi koepelvormig ovaaltje en laat het dan met behulp van de eerste lepel op de bakplaat glijden. In totaal moet je 25 of 26 stuks hebben. Steek een cocktailprikker verticaal tot op de bodem in het midden van elk ovaaltje. Zet de bakplaat in de vriezer en laat de ovaaltjes bevriezen.

Strooi voor de coating de helft van de cacao op een andere bakplaat. Smelt de pure chocolade in een hittebestendige kom boven op een pan met zacht kokend water. Laat hem iets afkoelen, tot zo'n 30 °C, anders wordt de coating te dun.

Haal de ovaaltjes uit de vriezer en doop ze snel in de gesmolten pure chocolade; wentel ze er goed doorheen, zodat ze rondom bedekt raken met de chocolade. Klop met de cocktailprikker een paar keer op de zijkant van de kom om overtollige chocolade er af te laten druipen; leg de truffel voorzichtig op de cacao. Het kan nodig zijn de kom met chocolade nog even kort boven het hete water te zetten nadat je ongeveer twee derde van de ovaaltjes in de chocolade hebt gedoopt. Als je alle truffels hebt gehad en het chocoladelaagje hard is geworden, kun je de cocktailprikkers voorzichtig verwijderen. Als je wilt, kun je met een schone cocktailprikker het gaatje met wat gesmolten chocolade dichtmaken.

Doe de resterende cacao in een zeef en bestuif de truffels er royaal mee. Keer ze iets om ook de smalle rand die onbedekt is gebleven met cacao te bedekken. Leg ze op een grote schaal en laat ze in de koelkast goed koud worden. Doe ze dan in een plastic doosje met een vel bakpapier tussen de lagen.

Zet de exemplaren die binnen een paar dagen worden gegeten in de koelkast en vries de rest in. In de diepvries z

Extra benodigd

Bakpapier

Kookboek

Het recept 'Slagroomtruffels' is afkomstig uit het kookboek...

Zoete lekkernijen

Gaitri Pagrach-Chandra

In dit bakboek beschrijft Gaitri Pagrach-Chandra de lekkerste recepten voor klein zoet voor thuis. Dat kunnen Nederlandse gerechten zijn, maar ook juist inter... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Hapjes recept tips

Reacties op dit recept

 • PaulaSuper recept, ik ben ze voor de 10e keer aan het maken. Hier maak je echt heel veel vrienden mee :) De eerste keer dacht ik dat het mis ging, maar door de instructies wist ik dat ik door moest kloppen. De cocktailprikkers maken het heel handig. Het enige dat ik anders doe is het maken van de hoopjes, ik doe dat met een spuitzak met ronde mond 7-8 mm. Sindsdien altijd een voorraadje in de vriezer.

  reageren