Vlammetjes

  • 24 stuks
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Hapje
  • Oosters
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 12 loempiavellen van 12½ bij 12½ cm
  • 150 g tempeh
  • 1 grote sjalot (ca. 50 g)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiden

Laat de loempiavellen ontdooien terwijl je de vulling maakt.

Snijd de tempeh in blokjes van ca. 2 bij 2 cm - dit hoeft niet heel nauwkeurig. Snijd de sjalot in stukken die even groot zijn als de tempeh. Snijd de knoflook in plakjes. Doe de tempeh, sjalot en knoflook in een keukenmachine en maal deze grof.

Verwarm de zonnebloemolie in een wok op hoog vuur en voeg tempeh, sjalot en knoflook toe. Bak 3 minuten tot de tempeh licht begint te kleuren. Roer regelmatig. Voeg de zoete chilisaus en de sambal toe, en zet het vuur middelhoog. Bak het geheel nog 3 minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Zet het vuur uit en laat de vulling 10 minuten afkoelen.

Leg een loempiavel op je werkblad en snijd deze doormidden. Je hebt nu twee lange repen. Besmeer de randen van het loempiavel met ei. Schep ½ eetlepel vulling onderaan iedere reep. Vouw één van de hoeken diagonaal over de vulling en maak er een driehoekje van. Vouw dit driehoekje dan omhoog en blijf het steeds vouwen tot aan het einde van de reep bent. Je hebt nu een driehoekig pakketje. Herhaal dit met alle loempiavellen en de vulling.

Verwarm de frituurpan op 180 °C en frituur de vlammetjes 2 minuten. De vlammetjes zijn lekker met een zoete chilisaus.

Extra benodigd

Keukenmachine, frituurpan

Variatietip

Je kunt de vlammetjes ook maken van filodeeg. In dat geval kun je ze ook in de oven afbakken (ca. 15 minuten op 200 graden) in plaats van in de frituur. Filodeeg is wel wat lastiger om mee te werken, omdat het veel sneller scheurt.

Kookboek

Het recept 'Vlammetjes' is afkomstig uit het kookboek...

Vegatopia

Annemieke Dubbeldeman e.a.

No-nonsense vega-inspiratie voor elke dag: 'Vegatopia - het kookboek' staat boordevol lekkere, originele en vegetarische recepten. Van makkelijke maandag... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Hapjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!