Compleet Engels ontbijt (full English breakfast)

  • 2 personen
  • 25 min
  • waardering 7,8
  • Ontbijt
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 6 groene asperges, onderkanten eraf
  • 1 takje kleine trostomaatjes, in tweeën geknipt
  • 2 portobello’s, in plakken
  • 1 klein teentje knoflook, in plakjes
  • 1½ theelepel olijfolie
  • 30 g jong belegen geitenkaas, geraspt
  • 4 eieren
  • 200 g spinazie
  • sap van ½ citroen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / gasstand 4.

Leg de asperges, tomaten aan hun takjes en de paddenstoelen met de knoflook erop op een bakplaat, besprenkel met een theelepel van de olijfolie en zet 20 minuten in de oven (je kunt ook kerstomaatjes gebruiken, maar deze hebben wat minder tijd nodig, tot het velletje knapt).

Haal uit de oven, bestrooi de paddenstoelen met de geraspte geitenkaas en laat smelten.

Vul ondertussen een diepe koekenpan of hapjespan met water tot 2½ cm van de rand en breng aan de kook. Draai het vuur laag, zodat het water net aan de kook blijft. Als de asperges en paddenstoelen 15 minuten in de oven staan, breek je heel voorzichtig de eieren in het hete water en pocheer je de eieren 3 minuten. Zorg ervoor dat de eieren helemaal onder water staan; schep als dat nodig is het kokende water over de eieren terwijl ze pocheren.

Doe de spinazie in een kom, schenk er kokend water over en laat 2 minuten staan. Giet goed af en voeg de rest van de olijfolie en het citroensap toe. Verdeel over 2 borden.

Haal de eieren voorzichtig uit het water met een schuimspaan en leg ze op de spinazie. Leg een paar asperges en de tomaten op elk bord en bestrooi met zwarte peper.

Dien meteen op met een snee glutenvrij brood, als je wilt.

Opmerking

Wie denkt dat een compleet Engels ontbijt vettig en dikmakend is, heeft het fout! Perfect voor een zondagse brunch of zelfs als avondmaal. Je kunt natuurlijk variëren met dit recept - maak roerei of kook de eieren, en voeg toe wat je nog in de koelkast hebt liggen.

Kookboek

Het recept 'Compleet Engels ontbijt (full English breakfast)' is afkomstig uit het kookboek...

Honestly Healthy

Natasha Corrett & Vicki Edgson

Aan de hand van dit kookboek vol eenvoudige recepten (meer dan 100) met een neutrale pH-waarde leer je alles over gezond en gebalanceerd alkalisch eten... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • RolieWat is hier Engels aan! Kippers, bonen in tomatensaus, bloedworst, worstjes, gebakken eieren met bacon en gegrilde tomaten...das pas Engels, toch?

    reageren

  • keesWaar zijn de "bangers"?

    reageren

  • Joska@Rolie: dit is geen full English breakfast zoals je dat bij een Travelodge of desnoods een Hilton aantreft. Maar als je ontbijt in Claridge's dan komt dit al aardig in de buurt...

    reageren

  • OmaKoesDe gegeven reacties zijn helemaal correct! Heel erg vaak in Engeland gelogeerd bij particulieren en echt never-nooit dit recept of een variatie ervan gekregen. Heb alle windstreken van Engeland bezocht, maar was nooit in Wales, Schotland of Noord-Ierland. Zouden ze daar wél zo'n ontbijt krijgen? Denk 't niet.

    reageren

  • FredFull English Breakfast, Bacon, Witte bonen in tomatensaus, Hash brown potatoes, Grilled sausages, Gebakken eieren, Balck pudding (gebakken bloedworst), dat is Full English, ook in Schotland, Wales, Noord Ierland en Engeland. Als je op de boot naar GB gaat kan je dit zo krijgen. Maar ook in alle grote en bekende hotels en restaurants. Wat hierboven beschreven wordt is waarschijnlijk een eigen fantasie, maar weinig Engels.

    reageren