Shioramen

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Japans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1,8 liter kippenbouillon
  • 4 theelepels zeezout
  • 4 eetlepels kippenvet, optioneel
  • 4 porties ramennoedels
  • voor de topping
  • 6 eetlepels fijngesneden gedroogde paddenstoelen (zwarte champignons)
  • 400 g chashu (buikspek, langzaam gebraden met sojasaus, zoete mirin, gember en ui)
  • 180 g verse taugé
  • 6 bosuitjes, fijngesneden
  • 4 in sojasaus gemarineerde eieren

Bereiden

Warm de bouillon op in een pan.

Leg de gedroogde paddenstoelen ongeveer 15 minuten in kokend, gezouten water.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Snijd het chashuvlees in dunne plakjes en leg ze in porties van drie op een bakplaat. Warm ze voor het serveren circa 5 minuten op, boven in de oven. Je kunt het vlees ook even branden met een brander, dan krijgt het vet een gekaramelliseerd laagje en krijgt de sojamarinade nog meer smaak.

Breng een grote pan water met zout aan de kook voor de noedels.

Verwarm vier kommen met heet water, zodat de bouillon en noedels lang warm blijven in de kommen. Giet voor het serveren het water eruit.

Blancheer de taugé kort in het water, maximaal 30 seconden.

Vul de kommen met bouillon en roer het zout en desgewenst het kippenvet erdoor.

Kook de noedels ongeveer 45 seconden in ruim kokend water. Bij voorkeur in een noedelzeef of andere zeef om de noedels er snel uit te kunnen halen als ze klaar zijn. Het is secondewerk om ze precies goed gaar te krijgen. Laat ze uitlekken en doe de noedels in de kommen bouillon.

Garneer met chashu, paddenstoelen, taugé, bosui en gehalveerde eieren.

Opmerking

'Shio is Japans voor zout. Het is een van de meest gebruikelijke ramengerechten en is bij vrijwel elk ramenrestarant te krijgen. Het is een eenvoudige kippenbouillon, op smaak gebracht met zeezout en gegarneerd met chashu, taugé en bosui. De topping varieert per restaurant, maar de bouillon is altijd hetzelfde met alleen zout. ' - Tove Nilsson

Kookboek

Het recept 'Shioramen' is afkomstig uit het kookboek...

Ramen

Tove Nilsson

Maak zelf ramen en begin bij de basis: leer de diverse bouillons maken zoals dashibouillon. Kies voor de typische smaakmakers, bijvoorbeeld sichuanchilipasta... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Noedelsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!