
Lasagne al ragu
- 8 personen
- 75 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vlees
Ingrediënten
- voor de saus
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 kg gemengd gehakt (varkens- en rundergehakt)
- knoflookpoeder, naar smaak
- basilicum, naar smaak
- 1,5 liter passata
- voor de lasagne
- 500 g verse lasagnebladen (uit de koelafdeling in de supermarkt)
- 200 g beenham, in stukjes gesneden
- 4 bollen mozzarella, in plakken gesneden
- 300 g geraspte mozzarella
- 250 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 2 potten kant-en-klare bechamelsaus (600 g)
Bereiden
Verhit wat olie in een grote pan en bak de gesnipperde ui en geperste knoflook tot ze glazig zijn. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Kruid met peper, zout, lookpoeder en basilicum naar smaak. Voeg de passata toe en roer goed door. Laat de saus 15-20 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken zich goed mengen.
Verwarm de oven voor op 185 °C (heteluchtfunctie).
Vet een ovenschaal in of bekleed deze met bakpapier. Begin met een laag saus op de bodem van de schaal. Bedek met een laag lasagnebladen, gevolgd door een laag saus, ham, een paar plakken mozzarella, geraspte mozzarella, een schep bechamelsaus en wat geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag saus, bechamel en een royale hoeveelheid geraspte mozzarella en Parmezaanse kaas bovenop.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak de lasagne 40 minuten in de oven op 185 °C. Verwijder de folie en zet de lasagne nog 5 minuten onder de grill, zodat de kaas lekker krokant wordt.
Laat de lasagne afkoelen in de ovenschaal en snijd deze pas aan als ze lauw is. Dit zorgt ervoor dat de lasagne goed zet en de smaken beter tot hun recht komen.
Extra benodigd
Bakpapier, aluminiumfolie
Opmerking
Lasagne is voor mij meer dan een gerecht; het is een ervaring die warmte en comfort brengt. Het herinnert me aan die eerste keer dat ik het zelf maakte, op een zondagmiddag, en hoe elke laag pasta, ragu en bechamel voelde als een stukje thuis. Lasagne is een gerecht dat altijd goed smaakt en iedereen samenbrengt, of je het nu met familie of met vrienden deelt. Het biedt niet alleen smaak, maar ook een gevoel van thuiskomen en de magie zit in de liefde en zorg die je erin stopt. Het is simpel, maar altijd perfect comfortfood.
Kookboek
Het recept 'Lasagne al ragu' is afkomstig uit het kookboek...

De tafel van Lorentia
Lorentia Veppi
Van doordeweekse toppers tot weekendklassiekers: in 'De tafel van Lorentia' deelt Lorentia Veppi 50 van haar favoriete recepten die drukbezette ouders moeiteloos op tafel kunnen toveren. Slimme, smaakvolle gerechten die je gezin keer op keer laten... lees verder
© Uitgeverij Lannoo